Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Sjöwall: Ställ aldrig ifrån dig en skokartong

En lärdom från New York.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

En vän som bott länge i USA berättade:

”Vet du vad som hände en kompis till min mamma, en dag i New York? Kompisen hade en sån där liten hund, du vet, som man kan ha i en handväska och på en shoppingtur tog hon med sig hunden in i en Guccibutik. Då helt plötsligt dog den där lilla hunden och mammas kompis blev jätteledsen. Personalen i butiken ville hjälpa till och plockade fram en skolåda där de lade den lilla döda hunden och det tyckte mammas kompis var en jättebra idé. Tänk hur konstigt det skulle kännas att gå omkring med en död hund i väskan.

På tunnelbanan i New York var det mycket folk och för att kunna hålla koll på allt ställde hon ner Guccis skolåda på golvet. När hon skulle stiga av upptäckte hon att lådan var borta. Förmodligen hade någon stulit den i tron att det var snygga nyinköpta skor från Gucci.”

Vi skrattade gott åt historien, pratade om hur hundägaren måste ha känt sig och funderade på hur det gick till när tjuven öppnade lådan och fick se en liten död chihuahua istället för ett par pumps 8000-kronorspumps. Så insåg jag att det fanns något bekant över berättelsen. Någon känner någon, som varit med om något annorlunda. Historien ar obehaglig, men ganska så trovärdig. Och man vet inte exakt vem det är som upplevt den.

Kunde det här vara en vandringssägen? Ni vet, en så kallad ”råttan-i-pizzan-historia”?

Min vana trogen googlade jag och hittade flera snarlika berättelser. En handlade om en gigantisk hund som dog och ägaren lade den i en resväska för att kunna ta den till veterinären. En ung okänd man kom för att hjälpa till och undrade varför väskan var så tung. Hundägaren ville inte säga att den innehöll en död hund och svarade istället att den var full av bärbara datorer, varpå den hjälpsamme slet till sig väskan och sprang därifrån. En annan googlad berättelse handlade om en död katt i ett paket som stals av en tjuv i hopp om att tjäna en hacka.

Den lilla hundhistorien var förvisso en trevlig historia, men blev för mig ännu trevligare nu när jag genomskådat den. Den kan alltså, helt omöjligt, vara sann.

Det finns ingen som helst sedelärande uppmaning kopplat till det här. Men har du möjlighet, tänk gärna till inför nedanstående påståenden.

1. Tro inte på allt folk säger. Speciellt inte om det är din mammas kompis förra granne.

2. Stjäl inget från New Yorkbor.

3. Ställ aldrig ifrån dig en skokartong. Speciellt inte på tunnelbanan. I New York, alltså.

4. De skokartonger du, trots allt, måste ställa ifrån dig, förvara helst inte döda djur i dem.

5. Om du ändå förvarar döda djur i de skokartonger du tydligen ställer ifrån dig i New Yorks tunnelbana, märk de med: Innehåller absolut inget dött. Eller värdefullt heller, för den delen.

Fast vad vet jag? Kanske är historien helt sann. Men som man säger i New York. ”I don´t think so!”