Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kåsör
Dagens kåsör

Anders "Pidder" Pedersén: Sommarens bästa tid är nu

Sommaren och sommarsemestern känns avlägsna men samtidigt är de i högsta grad närvarande för alla som nu måste bestämma när de vill ha sin sommarsemester.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det kan vara ett besvärligt pusslande för att få ihop semesterlistorna i hemmen och på arbetsplatserna. Dessutom måste de som vill vara säkra på att få resan till favoritstället eller favoritstugan vara ute i god tid så att det inte är fullbokat när det är dags.

I år är sommarplanerandet extra krångligt för det finns inte några klara besked om hur coronarestriktionerna slår mot sommarens muntrationer. Får man träffas utomhus på marknader, gå på friluftsteater, njuta på en uteservering med fantastisk utsikt, vara mer än åtta på sommarbröllop? Finns det fortfarande i sommar ett i praktiken näringsförbud för vissa grupper, blir det inte ett öre över för dem till sommarnöjen.

Ett alternativ är att i år helt strunta i att planera för sommaren och ta sommardagarna som de kommer, men det tycker jag är synd eftersom sommarplanerandet är halva sommarnöjet för mig.

Sommarvädret är definitivt bättre när frugan och jag planerar sommaraktiviteterna än vad det blir för väder i verkligheten. I min fantasi om sommar är det alltid sol från en klarblå himmel, vindstilla, 22,5 grader varmt och uppehåll. Det konstiga är att trots att jag inte fantiserar om regn och rusk, så ser jag ingen torka framför mig i mina sommardrömmar, det är i alla fall grönt ute. Så min sommarplanering innehåller inte en massa med timmar som jag ska stå med vattenslangen och försöka få min överdrivna dahliasamling att överleva. Vilket ofta händer i verkligheten - och skyfall som slår sönder blommorna.

I och med att vår sommarplanering enbart innehåller underbart sommarväder så planerar vi mest in uteaktiviteter, som dagsvandringar och de är absolut bäst på planeringsstadiet. Då finns ingen hetta, inga åskoväder, inga flygfän, ingen glömd matsäck och framförallt inget skoskav. Visst är sommarens verkliga dagsvandringar också underbara, men de är mer strapatsrika.

Någon semesterresa blir det inte för frugan och mig i sommar. Istället ska vi bygga ett Attefallshus som vi ska ha som förråd till vår slöjd och butik. Den planeringen har tagit sin tid, att rita skalenligt är påfrestande för nerverna och att räkna ut kostnaderna var deprimerande. Själva byggandet blir inga problem för jag har i vanlig ordning planerat in fint väder och inget strul. Hoppas att min planering är vattentät.

Längtan efter sommarens njutningar är för min del intensivast nu. När den väl är här brukar jag ha svårt att ta mig tid att njuta av den.