Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Snubblare och kängurus på Hallands nöjesscener

Halland för 50 år sedan. 17 -23/6 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

De var 30 000 från början. Nu när allt skall avgöras, i Varberg som sig bör, är de förstås färre, men tillräckligt många för att det skall dofta sådär gött som bara avgaser, Aqua Vera och oljeblandad tvåtaktsbensin kan göra. Vi syftar förstås på den landsomfattande tävlingen ”Sveriges Mopedmästare”, som nu avgörs för sjätte året i rad. Och mest doftar det på Varbergs torg, där manöverprovet avgörs. Övriga stopp är Getterön, där det blir precisionskörning på bana. Vidare till Brunnsbergsskogen för trialkörning. Slutligen ännu ett manöverprov vid fästningen. För att ge tävlingen strålglans har arrangörerna anlitat både blåsorkester och landshövding Yngve Holmberg, När avgaserna skingrats får den sistnämnde dela ut förstapriset, en moped, till Stefan Brännström från Jörn. Även i övrigt är prisbordet generöst, och ingen deltagare behöver lämna Varberg utan en sprillans ny hjälm.

När mopedisterna åkt hem väntar så midsommar. Och för en gångs skull får både vädret och alla tillresta festprissar gott betyg. I Apelviken och på Getterön räknar man in 1 200 tält, det vill säga fullt till sista plats. En del fylla och mindre bråk blir det förstås, men polisen får ändå en förhållandevis lugn midsommar. Falkenbergspolisen har samma intryck av helgen. Midsommar brukar betyda artistuppträden både här och var i Halland, men i år är det tämligen glest bland celebriteterna och det är väl bara på populära Sjöviken i Ätran vi lyckas finna en någotsånär namnkunnig artist i form av Laila Westersund. Som traditionen bjuder blir det dock en väldans massa dans till duktiga orkestrar. Således noterar vi att Bo Liljedahls spelar på nämnda Sjöviken, Hasse Levins på bryggan i Åkulla, Löfmans på Strandbaden, Kjell-Inges i Sjönevad och… ja, listan är lång. Hårdast jobbar nog ändå akrobatgruppen Florodins Kängurus som uppträder på Nöjesparken i Varberg. För övrigt turnerar även konkurrerande akrobatgruppen Snubblarna i Halland just nu. Utan att veta säkert kan man anta att det råder en viss överetablering av just denna underhållningsform i länet i midsommar.

Cement och foder är inget man är obekant med på Skällinge Handelsförening, men det är sällan man har det utspritt över hela lokalen, och därtill på både väggar och tak. Cement- och fodersäckarna har helt enkelt använts av dynamitarder för att dämpa smällen när man sprängt Handelsföreningens kassaskåp. Samtidigt med upptäckten av detta brott får vi förklaringen till den osedvanligt kraftiga åskknall som flera Skällingebor säger sig ha hört i går natt. Och än en gång påminns vi alltså om att gamla ”hederliga” yrken som kassaskåpssprängare och dynamitard ännu är gångbara i både språkbruk och som karriärsval.