Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Snabbare till bokslut på biografen

Halland för 50 år sedan. 18-24/2 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Den årligen återkommande bokrean får som vanligt folk att gå man ur huse. På många håll är intresset betydligt större än lokalerna. Som i Falkenberg, där försäljningen sedan några år tillbaka istället för på bokhandeln fått ske på Falkenhus när det är dags för rea. I år har bokhandlare Erling Karlsson dukat fram hela 1 600 titlar. De mest eftertraktade böckerna i år torde vara Bonniers stora uppslagsverk och inte minst Mario Puzos omtalade maffiaroman, Gudfadern. Men tillgången är begränsad. ”Här i Falkenberg har vi endast fått fyra exemplar av Gudfadern”, förklarar bokhandlare Karlsson uppgivet. Ett enklare och snabbare sätt att få reda på hur boken slutar är förstås att istället se filmen, som just gått upp på Stadsteaterns Bio i Falkenberg.

Särskilt snabbt mot slutet brukar det då rakt inte gå i Vasaloppet. Vi har tagit pulsen på de hallänningar som nu ligger i hårdträning för att om lite drygt två veckor följa i fädrens spår mellan Sälen och Mora och konstaterar att uppslutningen och motivationen ändå är god. Det fanns en tid då det halländska deltagandet i Vasaloppet var noll. Sedan blev det kanske två eller tre, men sällan över tio. I år har 176 tappra från 30 olika föreningar anmält sig till loppet. Av utrymmesskäl kan vi inte räkna upp dem alla, men vi noterar att FK Friskus har anmält 13 åkare. Vidare kommer Gällareds Goif, Åkulla SK och Ätrans IF med fyra vardera. Falkenbergs IK representeras av sju åkare medan blott en kommer från F 14 IF. Ja, så rullar det på. Intressant blir det också att följa katterna bland hermelinerna, Värö Bruks IF och Electrolux IF i Getinge. Kan de månne överraska? Hallands flitigaste Vasaloppsåkare är Varbergsklubben FK Friskus Yngve Axbom som åkt 19 lopp, men som tyvärr missar jubileumsloppet i år. Falkenbergs meste åkare är konditor Pelle Ståhlbom som inte startat lika regelbundet som Yngve, men ändå fått ihop 12 Vasalopp sedan debuten 1954.

Sedan några år tillbaka ingår, som bekant, även Kungsäter i Varbergs kommun, varför vi fått anledning att utöka vår bevakning även hit. Således konstaterar vi att ortens efterlängtade nya skola tagits i bruk. Behovet har funnits i många år och de gamla lokalerna var till och med utdömda av brandmyndigheten. Skolan, som är avsedd för årskurserna 1-6, det vill säga till och med mellanstadiet, har kostat ca två miljoner att uppföra, och för pengarna har man även fått lokaler för ett folkbibliotek, grupprum, samlingssal, skolmatsal samt utrymme för den kommunala musikundervisningen. För närvarande undervisas 71 elever i den nya skolan.