Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Snörtröja till V-jeansen, förstås

Halland för 50 år sedan 8-14/5 1971

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det skulle förstås hända för eller senare, men det krävdes självaste Tage ”Flisan” Flisberg för att besegra Falkenbergs världsmästare, ”Mini” Stellan Bengtsson. Platsen är Råsunda fotbollsstadion, där 10 000 åskådare bänkat sig för att se det allsvenska mötet mellan AIK och Örgryte. Stellan är där för att hyllas av Stockholmspubliken och motta märke och medlemskort i AIK, ty även solen har sina fläckar och Stellan sägs av dunkla orsaker hålla på AIK, åtminstone enligt klubbens ordförande, Lennart Johansson. Före fotbollen blir det dock bordtennis, och det är alltså här legenden Tage Flisberg slår till. Till Stellans försvar skall sägas att ”Flisan” egentligen mest matar den så kallade Stiga-roboten med bollar. Den omtalade roboten, som börjat användas i träningssammanhang, demonstreras nu för den riktigt stora publiken. Och nog är det bra reklam om man lyckas besegra en världsmästare. För när ”Flisan” skruvar upp tempot till 80 bollar i minuten kan inte ens Stellan stå emot.

Plötsligt skriver vi maj månad och det är alltså hög tid att se över vårgarderoben. Ett plagg som ingen under de 30 kan vara utan våren 1971 är den så kallade snörtröjan. ”Helt rätt till de nya V-jeansen”, som det står i reklamen. Junior Center i Varberg har just fått in ett parti av den populära tröjan, så skynda, skynda innan de tar slut. Självklart passar de både tjejer och killar. Det är Unisex-mode som gäller nu.

Den segslitna frågan om Hylteblockets framtida länstillhörighet närmar sig sin lösning, då Hylte kommunstyrelse nu accepterat att gå över till Hallands län under förutsättning att Hylteblocket bibehålls. Anslutningen till Hallands län är tänkt att genomföras den 1 januari 1974.

Avslutningsvis vill vi uppmana den tv-tittande allmänheten i Falkenberg att betala licensen. Enligt vanligtvis välunderrättade källor står nämligen Falkenberg på tur nu när kontrollanterna lämnat Halmstad. Oj, vad det handlades tv-apparater där nere häromveckan, hundratals faktiskt. Ja, åtminstone betalades det in hundratals nya licenser när ryktet gick från mun till mun. Vi får väl se om samma fenomen uppstår i Falkenberg. Försäljningschef Johansson vid Televerket i Falkenberg informerar oss om att straffavgiften vanligtvis ligger på 100 kr, men att den kan bli så hög som 500 kr. Ett vanligt fel numera är att folk ”glömmer” att betala den extra avgift om 25 kr per år som innehav av en färg-tv för med sig. Och för att förekomma frågan kan meddelas att det inte hjälper att hävda att ni bara tittar på de svartvita programmen.