Jan-Olof Nilsson: Slutvinkat på Falkenbergs station

Halland för 50 år sedan. 11-17/2 1972.

ANNONS
LocationHalland||

Frågan är vad han tänker en dag som denna, tågklarerare och järnvägsexpeditör Ellis Bengtsson… Det var väl själve f-n att tåget skulle vara försenat just i dag, låt vara att det bara handlar om åtta minuter. Ellis Bengtsson är en verklig veteran som började på Falkenbergs station redan 1936. Faktiskt har han varit med så länge att han fått en alldeles äkta medalj för lång och trogen tjänst. Som en av de allra sista, dessutom, då SJ bytte till klocka året efter. Ja, det skall ju vara så modernt nuförtiden. Så till slut rullar det in på stationen, tåget. Någon kliver av, en annan på. Exakt klockan 08:25, vilket alltså är retliga åtta minuter efter tidtabell, vinkar tågklarerare och järnvägsexpeditör Ellis Bengtsson av expresståg 61 mot Malmö. Samtidigt, eller möjligtvis en blinkning senare, kopplas fjärrmanövreringen på och Falkenberg blir en del av det stora system som dirigeras från centralstationen i Göteborg. Hädanefter behövs vare sig tågklarerare, stins eller nattpersonal på Falkenbergs station. Men biljett kan man fortfarande köpa, både ombord och i stationens biljettlucka.

ANNONS

Slutvinkat verkar det även vara för ett 20-tal lasarettsanställda om ”Nedläggningskommitténs” förslag att omvandla Falkenbergs lasarett till vårdcentral blir verklighet. Känslorna var starka när nyheten släpptes häromveckan och bitterheten är fortsatt stor under tisdagens informationsmöte i personalbostadens aula, då detaljerna gås igenom med personalstyrkan. Många är upprörda över att inte en enda ur personalen bjöds in att delta i utredningen för att komma med råd och förslag. Detta var dock inte nödvändigt, heter det från kommittén, då man istället haft hjälp av, som det uttrycks, ”experter”.

En arbetare omkommer och en annan skadas allvarligt då Scandinavian Glasfiber i Falkenberg skakas av en våldsam explosion. Explosionen orsakar även en svår brand som förvärras av giftiga gaser, lättantändliga kemikalier och hårda vindar. Till slut, efter tre timmars kamp, lyckas dock brandkåren få elden under kontroll. Tack vare närheten till Ätran har man haft obegränsad tillgång till vatten, annars hade det kunnat gå betydligt värre, heter det. Explosionen tros ha börjat i laboratoriet och sedan spridit sig vidare till emulsionavdelningen. Det är i nuläget för tidigt att säga om anläggningen kommer att tvingas till driftsstopp. Närmare 450 anställda är för närvarande sysselsatta vid fabriken.

ANNONS