Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Slut på diskriminerande pappförbud

Halland för 50 år sedan. 30/4-6/5 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Efter ett uppehåll på hela 14 år är det åter dags för ett riktigt första maj-tåg även i Varberg. Visst har man samlats, och visst har det hållits tal, men senast man tågade på gatorna var alltså 1958. Då dominerades plakaten i tåget av kalla kriget och rädslan för atomvapen. I år handlar de om Vietnamkriget samt om protester mot såväl Franco-diktaturen i Spanien som militärjuntan i Grekland, men även om motståndet mot EEC, miljöförstöringen och krav på ökad demokrati inom arbetslivet. Första maj-talet hålls av statsrådet Camilla Odhnoff. Det långa uppehållet kan tyckas en smula märkligt med tanke på stadens industrihistoria, särskilt som många mindre städer upprätthållit traditionen med demonstrationståg under åren. Hur som helst blir nystarten en stor framgång med väl över 1 000 personer under mötet och kanske så många som 600 i själva demonstrationståget från Folkets hus till Pilhagen.

Falkenbergs flygplats, eller Stafsinges om man så vill, i Björnhult blir i veckan skådeplats för stor dramatik, då en Cessna Skyliner slår runt och totalkvaddar i samband med landning. Kraftiga uppvindar till följd av det fina och varma vädret tros vara orsaken till haveriet. Piloten och hans passagerare, båda från Göteborgstrakten, klarar sig lyckligtvis med mindre blessyrer.

Kommunstyrelsen i Varberg utlyser i veckan en belöning om 500 kr för att få fast den eller de personer ur begåvningsreserven som natten till lördagen sågade ner ett stort kastanjeträd i Engelska parken. Det är första gången någonsin som kommunen går ut med en belöning i ett dylikt ärende, vilket vittnar om hur allvarligt man ser på det inträffade.

Hebergs gator har länge varit eftersatta, men nu pågår äntligen arbetet med att få dem permanent belagda med asfalt. Arbetslaget från Skånska Cementgjuteriet, som fortfarande stavas med ett hederligt å, tros vara klara nästa vecka. Årstads gamla kommun avsatte på sin tid 50 000 kr till arbetet, så en del av den beräknade kostnaden om 100 000 är redan i hamn. Grusvägarnas tid är väl inte riktigt förbi ännu, men de blir allt färre.

Och så skall det bli slut på diskrimineringen av papporna på Barnens badstrand i Varberg. Det historiska beslutet att även pappor skall få följa med sina barn till den populära och centralt belägna stranden togs vid Fritidsnämndens senaste sammanträde – inte utan debatt, kan tilläggas. Enligt vad HN erfar berodde det tidigare ”pappförbudet” på att närheten till damernas avdelning i Kallbadhuset upplevts, som det uttrycks, ”besvärande.”