Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Sittstrejk för rökruta i Veddigeskola

Halland för 50 år sedan. 17 – 23/9 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Falkenbergsungdomens brist på trafikvett har länge varit föremål för klagomål i ätrastaden, och nu tycks gränsen vara nådd. ”Vi har länge kört med silkesvantarna på och sett mellan fingrarna, men nu måste vi statuera exempel”, säger kriminalinspektör Karl-Axel Karlberg. Kriminalinspektören förklarar vidare, att ungdomarna nog vet hur man skall köra, gå och i övrigt uppehålla sig i trafiken, men att de fullständigt nonchalerar gällande regelverk. I går genomfördes därför en omfattande kontroll av framför allt skolungdomens trafikkultur, och många har nu efterföljningar att vänta i form av böter.

Vanligaste ofoget är nog att cykla i bredd. Blir ni påkomna med slikt bötfälls ni med 25 kr. Samma belopp gäller för skjutsning på pakethållaren, och kör ni med en felaktig ljuddämpare på moppen får ni plocka fram en femtiolapp. Ett felaktigt cykel- eller mopedstyre kostar er samma belopp. Och skulle ni ”glömma” att stanna vid ett stoppmärke… ja, då är då är det morsning och good bye för veckopengen på ett tag. Hela 100 kr kostar sådant ofog. Och tro oss när vi säger att kriminalinspektör Karlberg inte är road av vare sig ursäkter eller bortförklaringar. Bättre att göra rätt från början…

”Ropen skalla, rökruta åt alla!” Ja, åtminstone på Vidhögeskolan i Veddige, där ett sjuttiotal elever i veckan startar en sittstrejk för att få gehör för sina krav. ”Elevrådet har arbetat med den här frågan i tre år utan att något hänt”, förklarar en av initiativtagarna. ”Så vi gick till teckningssalen och gjorde en skylt där vi skrev ner våra krav”, berättar en annan. Eleverna hotar sitta kvar till klockan fyra. Det kan nog bli längre än så, kontrar en förbipasserande lärare. Det finns liksom olika typer av kvarsittning här i världen, och det här beteendet är att betrakta som skolk. Till slut avbryts ändå strejken, då eleverna utlovas ett beslut i rökrutefrågan inom en månad. ”Skulle det inte bli något resultat så återupptar vi aktionen”, låter eleverna hälsa.

Vi stannar kvar i Veddige en stund, och det gör förhoppningsvis även en av ortens viktigaste arbetsgivare, Borås Wäfveri. Länsstyrelsen har nämligen just gett klartecken för ett lokaliseringsstöd på 1,1 milj kr så att Wäfveribolaget skall kunna automatisera och rationalisera verksamheten och på så sätt undvika en flytt utomlands. Länsstyrelsen menar att det är ytterst angeläget att sysselsättningsmöjligheterna för den kvinnliga arbetskraften i Veddige bibehålles. Frågan är dock hur länge det kommer att hålla. Tekoindustrin i Viskadalen är redan nu hårt utsatt, och framtiden ser inte alltför ljus ut.