Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Ruffigt även på läktaren i hett Hallandsderby

Halland för 50 år sedan. 5-11/6 1971.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Publikrekordet är nära när hela 5 088 åskådare tränger ihop sig på Påskbergsvallen inför det stora derbyt i div II södra Götaland mellan Varbergs Bois och Halmstad BK. Feststämningen förbyts dock snart i fylla och bråk. Flera överförfriskade bortasupportrar blir utslängda av polisen, som lägger skulden för tumultet på en mindre grupp tillresta. ”Tråkigt att en liten klick kan förstöra feststämningen. Det här är verkligen vad man kan kalla idrottens svans”, heter det från en av de tillkallade poliskonstaplarna. Matchen slutar för övrigt 1-1 efter mål av Bois Runo Sandqvist och HBK:s Tommy Södergren. HBK är därmed fortsatt i topp medan Bois behåller sin mittplacering.

Gamla tiders studentexamen är, som bekant, avskaffad och vår utsände i Falkenberg kan bara upptäcka två flickor som har på sig den vita studentmössan. I Varberg tycks traditionen väga tyngre och här är faktiskt vitmössorna i majoritet. Vi ser även blomster och björkklädda fordon. Dock har man en gång för alla lagt ner traditionen att tåga till torget för att sjunga för borgmästaren. Där går gränsen, det här är trots allt 1971 och en affisch på revolutionären Che Guevara är en självklarhet i många tonårsrum.

I Falkenberg inträffar två djupt tragiska och likartade olyckshändelser under en och samma helg. Under natten till lördagen omkommer först en 23-årig flottist från den gästande minsveparen HMS Kellington vid brittiska Royal Navy då han missuppfattar vattendjupet på Skrea strand och dyker från badbryggan alldeles för nära land. Kamrater får snabbt upp honom på bryggan, men hans liv står inte att rädda. Redan påföljande natt inträffar nästa tragedi, då en 20-årig grönländsk sjöman från motorfartyget Minorca av Svendborg drunknar i Ätran alldeles i anslutning till fartygets förankringsplats i Falkenbergs hamn. I nuläget är det oklart om den unge sjömannen fallit överbord eller självmant hoppat i för att bada. Efter en förskräcklig junihelg i Falkenberg lämnar de båda fartygen hamnen med flaggorna på halv stång.

Och efter nästan tio års planering invigs till slut det så kallade Värö Center, det nya service- och köpcentret som byggts för att serva Hallands kanske snabbast expanderande område just nu, med både Värö bruk och Ringhals i blickfånget. Invigningstalare är förstås landshövding Ingvar Lindell, som lika högtidligt som bestämt hävdar att ”Vi har här fått en bygd i liv och rörelse i takt med tiden med den utveckling vi alla vi ha i vårt land.” Och med samma självklarhet konstaterar vi att Värö Center, som sig bör, faktiskt ligger i Bua.