Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kåsör: Anders ”Pidder” Pedersén

Anders "Pidder" Pedersén: Robin Hood – en omodern hjälte

Flera hundra år efter sin död nämns Robin Hoods namn fortfarande med respekt och beundran för hans djupa engagemang för en mer jämlik fördelning av samhällets ekonomiska resurser.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Otaliga hjältefilmer har gjorts, i böcker och tidningsartiklar har han hyllats som en osjälvisk hjälte. Frågan är om han levde idag med samma valspråk och våldsbejakande levnadssätt, skulle han då av massmedia beskrivas på samma positiva sätt. Skulle han då få hjältestatus? Jag tvivlar å det kraftigaste.

Boendet Robin Hood och hans gäng hade skulle inte ses med blida ögon i dag. Ockupera annans mark och uppföra läger med hyddor och enkla skjul har jag uppfattningen av att varken allmänheten eller media ser som något lämpligt boende för hjältar. Hur Robin Hood löste det sanitära för flera hundra år sedan vid sin illegala markockupation är inget jag minns från filmer jag har sett och kanske är det bäst att inte veta hur stanken från latrin- och slaskgropana förpestade luften och spred sjukdomar.

Hade han levt i dag med den oansvariga synen på naturen och miljön hade media och miljörörelserna hängt ut Robin Hood som en extrem miljöbov och hans hjältegloria hade blivit smutsgrå. För att hänga med i tiden och ta sitt miljöansvar men ändå bott i ett enkelt tältläger hade han blivit tvungen att lösa årskort på en camping.
En modern Robin Hood med ett gäng suspekta halvkriminella typer skulle otvivelaktigt ha det kämpigt i början av sin hjältekarriär. Att med hjälp av våld och vapenhot tilltvinga sig pengar och smycken ger absolut inte med någon automatik en hjältestatus. Jag tror det skulle bli tvärtom.

I media hade de sannolikt beskrivits som samvetslösa brottslingar och det hade spekulerats i om de ingick i något kriminellt gängnätverk. För att uppnå hjältestatus hade de i stället för att råna med vapenmakt behövt börja att framgångsrikt handla med aktier. Ta från de rikaste aktieägarna med några regelrätta aktieklipp och dela ut till förlorarna i premiepensionsvalet skulle göra Robin Hood till en modern respekterad biståndsarbetare.
Robin Hoods idé att ta från de rika och ge till de fattiga känns inte som den rådande politiska andan i dag, snarare tvärtom.

Och att inte först förankra sitt politiska ställningstagande bland folket genom att ställa upp i riksdagsvalet skulle ligga en modern Robin Hood till last.
Att på eget bevåg bestämma fördelningspolitiken är direkt odemokratiskt och inte speciellt hjältemodigt. Först klara av fyraprocentsspärren till Riksdagen och sedan demokratiska beslut via käbbel och pajkastning i riksdagshuset är hjältemodigt.
Men för att ses som seriös när han ska övertala de andra riksdagsledamöterna kanske han ska ha något annat än gröna trikåer på sig.