Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kåsör
Dagens kåsör

Anders "Pidder" Pedersén: Regler är regler - och vi följer dem

Mycket har det sagt om förbud, restriktioner, rekommendationer och regler under pandemin. I vissa länder har de haft mycket stränga förbud och nerstängningar men som jag har förstått har de långt ifrån alltid följts.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

I Sverige har det mestadels handlat om rekommendationer som ska hålla smittspridningen i schack. På det stora hela verkar det som vi gör som det rekommenderas och det förvånar en del utomlands. Jag är inte ett dugg förvånad, att glatt följa regler ligger i vår folksjäl.

Mer än en gång har jag tyckt att det är jobbigt med stelbenta regler och vår byråkrati. Samtidigt är jag en av alla de som utan att direkt tänka på det följer olika regler. Kommer jag till ett ljusreglerat övergångsställe och den röda gubben lyser uppfordrande att göra halt och inte ett fordon eller människa syns till så långt ögat når, ja, då står jag regelrätt kvar. Plikttroget står jag kvar tills det lyser grönt för framåtskridande.

Jag kan dock erkänna att vid något tillfälle när den röda gubben aldrig slutat lysa och jag efter en halvtimma har misstänkt att ljussignalen var trasig, då har med skrämd blick smugit över gatan gömd bland de övriga fotgängarna. Om jag hade blivit ertappad av byråkratins ordningsmakt hade jag naturligtvis utan protester tagit ett livstidsstraff på Kumlabunkern för min regelöverträdelse.

Kommer jag körande med min bil på en öde landsväg och kommer fram till en korsning med stoppskylt gör jag alltid på samma sätt. Även om det är flera kilometers fri sikt och det inte syns till ett enda fordon eller gångtrafikant, jag stannar i alla fall precis vid stopplinjen. Först när jag är helt säker på att bilen står still, inte rullar en tusendels millimeter kör jag vidare. Lite onödigt och krångligt men jag följer stoppregeln och tror inte att jag är ensam om att göra så här.

På våra återvinningscentraler kommer också vår vilja att följa regler fram. Inte för att jag vet men jag tror att i många andra länder skulle skräpet slängas lite hipp som happ utan vederbörlig regelrätt sortering. Hualigen! Varje gång jag är och slänger på återvinningscentralen springer jag målmedvetet med mitt skräp mellan stationerna och jag är inte ensam om det. Alla skräpslängare myllrar fram och tillbaka som i en myrstack. Visst händer det att någon slarvar men då brukar självutnämnda ordningspoliser säga ifrån. Absolut inte wellpapp bland det brännbara eller glasflaskor bland fönsterglaset. Regler är till för att följas!

Med andra ord förvånar det mig inte att det fungerar med tvåmetersregeln när vi står i kassakö. Ingen överskrider markeringen på golvet förrän markeringen framför är tom. Jag brukar hoppa till nästa markering för jag vet inte om det är förbjudet enligt regeln att nudda golvet.