Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Peppat och pepprat på sportsidorna

Halland för 50 år sedan. 14-20/5 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bifogad bild: Brevduvesport

Bua är laget det svänger om. Och allra mest svänger det förstås om C-laget, som i veckan besegrar Ubbhults B-lag med smått otroliga 24-0, efter 14 mål enbart av Sven-Åke Karlsson. Vi snackar alltså fotboll, reservlagseriens klass II, grupp 5, om vi skall vara noga. Lagledaren, Benneth Olsson förklarar att det faktiskt kan röra sig om ett svenskt rekord. Ödmjukheten är dock stor efter triumfen. ”Jag skulle tro att 24-0 är rekord”, säger Benneth och förtydligar. ”Vi förlorade nämligen med 21-0 mot Lerkil, för ett par år sedan. Och redan då talades det om rekord.” Om nu alltså Bua även innehade det förra rekordet, fast tvärtom, så får man nog säga att det har tagit sig med träningen på sistone.

Även i damernas DM-turnering skrivs ett stycke halländsk och svensk fotbollshistoria, då en spelare faktiskt blir utvisad i mötet mellan Valinge och Anneberg. Enligt vad HN erfar är det första gången någonsin något sådant hänt inom damfotbollen. Vi gillar jämställdhet här på redaktionen, och ser därför det röda kortet som ett framsteg, och ett tecken på att även damernas matcher numera tas på det allvar de förtjänar.

Vad skall hända med Fajans Tegelbruk? Ja, där har ni frågan många flanörer på den nyanlagda Laxpromenaden längs Ätran i Falkenberg ställer sig. Två och ett halvt år efter konkursen har det gamla Tegelbruket från tidigt 1900-tal förvandlats till något av en ruin, där knappt en enda fönsterruta längre är hel. Vandaliseringen sträcker sig dock längre än så, och bristande underhåll från de nuvarande ägarna, Göteborgs bank, har fått tak och bjälklag att bågna eller rentav rasa. Då området helt saknar avspärrningar befarar många att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar i ruinen. Några planer på restaurering finns inte, utan alla väntar istället på den stadsplan som förbereds för området mellan Fajans och ända upp till E6. Ett nytt större villaområde tros bli resultatet av planen.

Brevduvesporten har, som bekant, fått en alldeles egen spalt på HN:s sportsidor. Därmed känner vi oss också tvingade att gå ut och meddela allmänheten att det är förbjudet att peppra ner de bevingade tävlingsobjekten titt som tätt. Särskilt såhär års, då jakten dessutom är förbjuden. Sture Carlsson, ordförande i Varbergs Brevduveklubb, förklarar för HN att nu i helgen fick en av klubbens medlemmar inte mindre än tio brevduvor nerskjutna. ”Är det någon som tycker duva är gott att äta är han välkommen hem till mig i höst, då jag har duvor till slakt” avslutar herr Carlsson. Spara på pepprandet tills de arma krakarna ligger på tallriken, alltså!