Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Rockström kåsörbild Bild: Annika Karlbom
Malin Rockström kåsörbild Bild: Annika Karlbom

Malin Rockström: Om jag inte svarar kanske jag missar storkovan

När jag häromkvällen kom ner från övervåningen efter att ha nattat barn så hade jag ett missat samtal på min mobil. Ett okänt nummer.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det händer ju då och då att det ringer från ett nummer man inte har inlagt. Oftast är det nån försäljare, bedragare eller undersökare. Men jag brukar alltid svara, för en vacker dag kanske det är någon som vill något på riktigt.

Jag kan inte bara vifta bort ett missat samtal. Det är ju omöjligt för mig att veta varifrån de ringer den dagen de ska berätta att jag vunnit massa miljoner. För det första jag tänker är alltid ”Jag har vunnit, jag är rik!”. Varje gång måste jag påminna mig själv om att jag ju varken spelar eller är med i något lotteri. Men jag kanske vunnit ändå, vad vet jag?

Nästa tanke är ”Äntligen har de hittat mig!”. Det skulle ju helt rimligtvis kunna vara nån okänd finsk släkting som sitter och kurar med en förmögenhet i Tusen sjöars land. Som känt sig överrik och plötsligt kommit att tänka på de där avlägsna svenska släktingarna. Hur har de det där borta i väster egentligen? Varpå hen googlar lite, kollar lite släktforskningssidor och hittar mig.

”Är hon släkt med mig? Hon ser ju bedrövlig ut. Hon behöver en liten pengapåse så att hon kommer på fötter. Vem vet vad flickstackarn varit med om där borta i Sverige, gudbevars.”

Eller så är det en rik amerikansk släkting som känner att det är jag som ska ta över jordbruket, men också vet att jag inte är sugen på att flytta till staterna. Hade jag svarat när det ringde skulle det låtit såhär:

”Howdy Marlyn (ingen engelsktalande släkting har någonsin uttalat mitt namn korrekt)!

Jag hörde du köpt en farm! Jasså det är ingen farm? Bara stor garden, jag förstår. Men du har startat ett jordbruk?! Not? Bara lite grönsaker och blommor, okey. Men du odlar corn? Sex majsplantor i somras? I see. Men du vill odla jättejättevery much för du är så veryveryjättegood på farming? Det mesta dör, men ibland har du tur…I understand. Men jag tänkte att nu när du är farm girl och jag är too old för att vara bonde så vill jag att du tar över alla mina traktor, and plog and everything. Jag har skickat en container med massa important stuff över alla breda haven. Den kommer till din farm med gigant truck i morgon. Jag skickar också one million dollars rätt in på ditt konto så du kan köpa lite seeds och kanske en good horse. Det är viktigt att bevara våra family traditions. Good luck med din farm Marlyn!”

Jag var glad i förskott. Tänk om det var den amerikanska bonden som ringt! Vart skulle jag ställa traktorn? Kan vi ha en häst? Vilka frön har jag inte redan köpt? Full av förväntan och med darrande händer kollade jag upp numret. 297 personer hade rapporterat numret som bedrägeri. Inte konstigt alls, det min amerikanska släkting hade att berätta låter ju helt klart för bra för att vara sant. Tänk att de hittade mig på 298:e försöket, och så svarade jag inte. Jag måste ringa tillbaka.