Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Nytt år med dyr bärs och billig bensin

Halland för 50 år sedan. 8-14/1 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Som vanligt såhär års noterar vi att vi förökat oss. Och särskilt flitiga i det avseendet har man tydligen varit i Värö vars befolkning procentuellt sett förökas snabbast i Halland just nu. Nu är det ju inte hela sanningen, då merparten av befolkningsökningen beror på inflyttningen snarare än barnaalstringen. Utsikterna till fast arbete är som bekant goda i trakten. Hur som helst har Värö nu 3 728 invånare, en ökning med 525 personer under året. Hallands totala befolkning uppgår numera till 197 491 personer, och enligt beräkningarna kommer vi att passera 200 000 någon gång under sensommaren. Befolkningskurvan i inlandet tycks dock gå i motsatt riktning och i 41 av Hallands 96 församlingar har befolkningen minskat under året. Hallands minsta socken är sedan ganska många år tillbaka det natursköna Nösslinge, som förlorat ytterligare 15 invånare under året. Blott 147 återstår.

Det generella prisstoppet upphörde vid årsskiftet, och de förväntade prishöjningarna har inte låtit vänta på sig. Ordföranden i köpmannaföreningen i Falkenberg, köpman Folke Larsson, förklarar att för Falkenbergs del har prishöjningarna än så långe varit måttliga och främst berört mejeri- och bryggeriprodukter. Man kan nog ändå räkna med att stadens törstigaste kunder observerat att priset på en 33 cl flaska svenskt starköl gått upp med 8 öre och kostar således numera 1:58. Den som vill ha sånt där märkvärdigt importerat öl får lägga på ytterligare några ören.

Annat har faktiskt blivit billigare på sistone, och tanken för många i Varberg är att tanken skall fyllas snabbare än snabbt om DinX på Träslövsvägen fortsätter sälja 98-oktanigt för 93 öre litern även denna vecka. En sprayburk startgas för 5:10 slinker med av bara farten, så vi får igång det nya året, som alltså skrivs 1972.

När vi ändå är inne på kronor och ören kan nämnas att vi fått nya mynt. Ja, egentligen behöver vi inte nämna det, för alla snackar redan om det. Och alldeles särskilt mycket snackar man om den nya femöringen. ”Den nya femkronan accepterades, men den nya femöringen skrattar nästan alla ut och det är faktiskt en berättigad fråga hur Myntverket kunnat komponera ett så enkelt och fult mynt”, skriver HN i en kommentar. ”Rena marknadspolletten”, menar andra.

Och så rullas då till slut invigningsklotet i vad som beskrivs som landets just nu förnämsta bowlinghall. Lämpligt nog är den lokaliserad till Västra Gärdet i Falkenberg, vilket gör att invigningsrullaren själv, ”Mini-Stellan” Bengtsson, inte har så långt att cykla. Den efterföljande stadsmatchen tas, som sig bör, hem av Falkenberg före Göteborg, Halmstad och Varberg.