Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Nyman: Nyheten som drunknade i partiledarens svett

Har ni hört den om de två planeterna som möttes i rymden?

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Planet A: Tjena! Hur är läget?

Planet B: Inget vidare. Du förstår, jag har fått människor på mig.

Planet A: Oj, din stackare! Det hade jag också en gång, men jag kan trösta dig med att det går över.

Förra veckan fick vi veta att man har hittat liv på Venus. Eller, om man ska vara noga, att man har hittat molekyler som kan tyda på att det finns något slags liv i Venus molntäcke. Sensationellt ändå kan man tycka. Men upptäckten fick kanske inte riktigt den uppmärksamhet den förtjänade i Sverige utan drunknade i Jimmie Åkessons kroppsvätskor. Han hade ju stått och snörvlat i riksdagen och svettades sedan ymnigt som av hög feber i Aktuellts studio.

Hur som helst, om det nu finns något liv på Venus så hoppas jag att det är mer intelligent än det på jorden, annars har väl venusianerna (heter de så?) snart förstört sin livsmiljö de också.

Jag har i all anspråkslöshet snickrat ihop en egen konspirationsteori som förklarar hur världens makthavare och rika knösar, som presidenter och oljebaroner, kan nonchalera klimatkrisen och låta allt fortsätta som förut även om de har barn och barnbarn själva. De har förstås en hemlig vip-planet som de kan smita till när jorden blir helt obeboelig för människor! Det förklarar också varför Nasa har fått miljarder efter miljarder dollar till sina utflykter i rymden, när pengarna istället hade kunnat gå till något mer jordnära och nyttigt.

Jag vet inte var den hemliga planeten ligger. Det lär i alla fall inte vara Venus. Där är det uppemot 470 grader varmt, så där skulle världens makthavare svettas nästan ännu värre än Åkesson i Aktuellt-studion. Dessutom består Venus regn av svavelsyra. Tänk på det nästa gång du gnäller över vårt västkust-rusk! Det kunde varit värre.

Men på tal om Jimmie Åkesson och farliga droppar. Åkesson kände sig alltså inte sjuk. Men han kanske inte är så bra på att känna saker, för hela svenska folket kunde se honom hosta och snörvla. Han hävdade ändå att han följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att han hade blivit kritiserad också om han inte varit på plats i riksdagen. Vi ska komma ihåg att detta är en politiker som är van vid att dra på sig mycket kritik, men att han hade kunnat klandras för att vara för försiktig, stanna hemma och inte smitta ner parlamentet, det har jag svårt att tänka mig faktiskt. Det hade nog inte betraktats som skolk. Hans mamma hade kunnat skriva ett intyg till talmannen för säkerhets skull.

Nästa gång kan han klicka sig fram till myndighetens särskilda avdelning med lättläst text. Jag citerar: ”Stanna hemma även om du bara är lite sjuk. Till exempel om du bara har snuva. Stanna hemma i två dagar efter att du blivit helt frisk. Då smittar du ingen annan.”

Det skulle ju visa sig att Åkesson inte hade covid-19. Men jag kan inte låta bli att undra – om han nu var så säker på att han inte hade smittan så att han gick till jobbet med gott samvete, varför brydde han sig då alls om att testa sig? Efteråt?