Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Monark-Gunnar spelar cykel i japansk TV

Halland för 50 år sedan. 15-21/1 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Den halländska bandyns många obesjungna hjältar är vana vid motgångar. Det för vintersport så besvärliga västkustklimatet ställer, som bekant, till det allt som oftast, och ishockeyn har blivit en allt svårare konkurrent för klubbarna, särskilt i de yngre årskullarna. En del lag har tvingats kasta in handduken på senare år och den här vintern kan till exempel Arvidstorp inte längre mönstra lag. Frånsett tappet i Falkenberg stretar ändå den halländska bandyn vidare, och när nu isen ligger blank och fin – eller i alla fall hyggligt platt och stilla – på både kvarndamm och vallgrav är det bäst att passa på. Redan i morgon kan säsongen vara över, om det vill sig illa. I år räknar vi till sammanlagt 14 halländska bandyklubbar i seriespel. Gott nog med tanke på omständigheterna. Bäst i Halland är för närvarande Sunvära samt Torup vilka båda huserar i division III.

Framgångarna för Lena Andersson, Hallands flitigaste svensktoppare, är fortsatt stora. För tredje gången går hon nu upp på topplistan med nya låten ”Glöm dig själv för en dag.” Tidigare har Lena som nykomling gått direkt upp på förstaplatsen med ”Säg är det konstigt att man längtar bort nån gång” och därefter även med ”Jag kommer”. Den här gången får Halmstadflickan nöja sig med en sjundeplats. Men med artister som Claes-Göran Hederström, Anita Lindblom, Siw Malmkvist och Agneta Fältskog före sig är det knappast någon skam.

En annan musikalisk hallänning är ”Monark-Gunnar”, som blev rikskänd redan 1955, då han spelade cykel för Sigge Fürst i omåttligt populära radioprogrammet Frukostklubben. Ja, ni läste rätt – Gunnar spelar alltså cykel! Med ett styre fullt av ringklockor och lite komp från hjulens ekrar kan man slå världen med häpnad, framför allt den del av världen som kallas Japan, där den påhittige varbergaren nu befinner sig för andra gången med sitt spektakulära nummer. Televisionen sänder… i Japan alltså. Här hemma får vi hålla till godo med sändningarna från vinter-OS i Sapporo som börjar snart.

Flytten av Falkenbergs Stadsbibliotek var inte populär, vare sig bland personal eller allmänhet. Statistik visar dock att utlåningen ökat ganska ordentligt efter att man installerat sig i nya gymnasieskolan. Särskilt populär har den nya musikavdelningen blivit. Vem som helst kan beställa sin LP-skiva i den särskilda skivdisken och sedan även själv styra ljudvolymen. Den som vill njuta av sin Dostojevskij eller Strindberg i någon av läsfåtöljerna kan dock fortsätta göra så utan att bli störd, då det är hörlurar som gäller i musikavdelningen. Skivdisken har i dagsläget ca 300 skivor i lager, mestadels pop sägs det.