Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Miss Baker på Stadshotellet i Varberg

Halland för 50 år sedan 22-28/5 1971

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det är inte var dag Varberg får besök av en livs levande legend. Men det händer. Och nu är hon här i Halland igen, Josephine Baker, den amerikansk-franska världsstjärnan som lyst klarare än nästan alla andra alltsedan hon som tonåring slog igenom på Paris scener på det glada 20-talet. Som sångerska, dansare, varietéartist, medborgarrättskämpe och fredsaktivist drar hon allas blickar till sig vart hon än kommer. Och nu har alltså miss Baker checkat in på stadshotellet i Varberg där hon skall uppträda under två kvällar ackompanjerad av sin följeslagare, pianisten Alvaro Is Roja, och fyra svenska musiker. Steget från Theatre Champs Elysée i Paris till stadshotellet i Varberg kan tyckas långt, men Josephine Baker har varit på turné sedan 1921, och tagit större steg än så.

Ingen höjer väl längre på ögonbrynen om vi avslöjar att Hallandskusten drabbats av ännu ett oljeutsläpp. Oljesanering har, som bekant, blivit en rutinmässig arbetsuppgift för brandkåren på senare tid. Värst är det kring Glommen, där man nu försöker skala bort oljelagret på stränderna med frontlastare. Vad gäller oljan som kletat sig fast bland klippor och stenar får man räkna med att en hel del kommer att bli kvar, då man helt enkelt inte har resurser att sanera allt, förklarar brandchef Jirnell.

Diskotekens roll i nöjesvärlden visar inga tecken på att avta, och de som trodde att det där med diskjockeys och dans till musik på skiva var något övergående har definitivt fått tänka om. Efter två år utökar nu Discoteque Gustaf Bratt i Falkenberg sina lokaler till att även omfatta bottenvåningen, där ett i princip helt nytt diskotek byggts upp. Inredningen följer senaste modet med gamla tunnor som bord och sittplatser i form av rustika väggfasta bänkar, därtill förstås olikfärgade strålkastare i taket samt en spektakulär fristående vägg av vitmålat murtegel från Höganäs. Ovanvåningen blir framgent enbart serveringslokal. Premiär på fredag. Vi får se vad Discoteque San Sebastian kontrar med, för nu står sommaren 1971 för dörren.

Avslutningsvis gratulerar vi unge herr Anders Brunnsgård från Varberg som utnämns till Hallands mopedmästare efter att först ha gått vidare från kvaltävlingen i hemstaden och därefter vunnit distriktsfinalen i Falkenberg före hemmaåkaren Lars-Olof Nilsson och Halmstads Karl-Johan Svensson. Därmed är Brunnsgård även klar för riksfinalen som traditionsenligt körs i just Varberg. Som bekant är olyckstatistiken på vägarna förskräckande och den nationella tävlingen Sveriges Mopedmästare startades av MHF, Trafiksäkerhetsverket och Monarkkoncernen som ett led i propagandan för ökad trafiksäkerhet.