Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dagens Kåsör: Erika Sjöwall

”Men ett plastlock! Hur kan det försvinna?”

Varbergsbor är ett ordentligt släkte och vi källsorterar duktigt. Så vitt jag förstår hänger det främst ihop med att vi får väga våra sopor.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Ju mer ekonomisk man är, desto oftare hänger man på återvinningsstationen. 
Eftersom jag är en snål människa, tillhör jag således den kategori Varbergsbor som källsorterar flitigt. Jag ger tidningar till min bror (för att elda med) och sköljer ur mjölkpaket för att de inte ska lukta så mycket innan de hamnar på återvinningen.

Utan att vara helt säker på att det är så man ska göra, river jag bort kartongen från plastdelen på vissa smörpaket. Det kanske går att slänga hela förpackningen i papp- respektive plaståtervinningen, men tills jag är säker på vilket fortsätter jag att dela upp materialen. 
Med tanke på stanken diskar jag både glas och plastförpackningar. När de är rena och fina, plockar jag upp dem ur diskmaskinen och ställer in dem i ett skåp.

Rena burkar kan bli finfina matlådor och rena glasburkar samlas på hög i skåp. Dessvärre har någon sagt att man kanske inte ska använda alla plastburkar i mikron, men jag orkar inte ta reda på vilka, varför jag istället är konsekvent och använder alla. Har ni förresten tänkt på hur svårt det är att slänga plastburkar i återvinningscontainern? Hålet är oftast för litet för en tvåliters glassförpackning. Därför utgår jag från att det är bättre att mikra stuvade makaroner och korv i den. Lite gift har väl ingen dött av?

Men det finns ett bekymmer. Hur jag än gör så har jag: 1. För många burkar som inte går att stapla i varandra. 2. Lock och burkar som inte passar ihop. 3. På tok för många lock.
Hur blir det så här? Jag sparar aldrig någonsin ett rent lock utan burk. Däremot lägger jag dem på två olika ställen. En tillstängd, tom burk är sällan fräsch när man öppnar den. Dessutom är de mer skrymmande när de sitter ihop. 

Visst påminner detta dilemma om de omaka strumpor som försvinner i tvättmaskinen? På nåt sätt kan jag ändå förstå att en strumpa slinker iväg, blir uppäten av torktumlaren eller hamnar bakom tvättmaskinen. Men ett plastlock! Hur kan det försvinna? Efter ett röj i skåpen med mål att det enbart får finnas burkar med tillhörande lock, slänger jag ett tiotal av båda sorter. Men efter en månad är det samma visa igen.
 
Nu kanske ni tror att jag ska avsluta detta kåseri med att leverera den smarta lösningen på problemet. Det gör jag inte. Jag har nämligen inte en aning.