Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Lussekatterna och frisyren räddade

Halland för 50 år sedan. 4-10/12 1971.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Vi vill inte påstå att julen varit direkt hotad, möjligtvis då lussekatterna och fruktfaten. Inte sedan kriget har russinen och jul-apelsinerna varit så försenade som i år. För russinens del handlar det om en hamnarbetarkonflikt borta i USA och vad gäller apelsinerna slog frosten till just under blomningen, vilket försenat skördarna med nästan en månad. Hur som helst är de i alla fall här till slut. Men dyrt är det förstås. Apelsinerna kostar i dagsläget 1:65 kilot på Sörsehallen i Varberg.

Annars råder som vanligt överflödets förbannelse i julhandeln. En julklapp som sticker ut lite extra är dock den nya portabla hårtorken. Ja, nu slipper ni alltså att sitta fjättrade vid stolen, huven och ett gammalt nummer av Hemmets Veckotidning eller Teknikens Värld medan kalufsen torkar. Istället kan ni springa omkring lite hur som helst och skala frostskadade apelsiner eller trycka ner konfliktdrabbade russin i halvjästa lussekatter. På tal om Teknikens Värld läser vi i att tidningen just utsett Saab 99 till 1972 års bil, vilket kan tyckas lite besynnerligt då det, som bekant, fortfarande bara är 1971. Det som fällde avgörandet till Saabens fördel uppges vara stötfångarna, som faktiskt sägs vara just det – stötfångande alltså. Vidare värmesitsen och de nya strålkastartorkarna, som påstås vara jättemärkvärdiga. Vi som förstår bättre kör i och för sig Volvo, så strunt samma.

Chockerande bilder från Östpakistan, eller Bangladesh om ni så vill, har kablats ut över världen de senaste veckorna. En grupp elever på Tångaskolan i Falkenberg tar i veckan ett lovvärt initiativ och anordnar en show till förmån för flyktingarna i det svält- och krigsdrabbade området. Eleverna bjuder på allt från jazzbalett om mobbing och parodier från 40-talet till teater och musikstycken av olika slag. HN skriver att ”programmet förtjänar allt beröm ett elevarrangemang av det här slaget kan få.” Samtidigt konstaterar man att det nog finns hopp om ungdomen, även i 1971-års Sverige.

Det är inte var dag det byggs nya kyrkor här i Halland, men det är faktiskt vad som sker i Falkenberg just nu. En månad efter att 87-åriga fru Lilie Hjelmberg från Hertingkretsens syförening tog det allra första spadtaget till den så kallade Hertings småkyrka ståtar nu dess takstolar mot skyn. Småkyrkokretsens frivilliga arbete samt donationer kommer att täcka byggkostnaderna som uppgår till 350 000 kr. Nu är det ju i och för sig sällsynt att den stora kyrkan i Falkenbergs centrum är full, men komminister Edgren förklarar att nybygget kommer att fylla sin funktion, särskilt sommartid då tusentals badgäster besöker Skrea strand alldeles i kyrkans närhet.