Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Lunchgäster smörjer kråset i priskrigets Varberg

Halland för 50 år sedan. 21-27/1 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bor du i Varberg och brukar äta lunch ute på stan? Ja, i så fall kan du dra fördel av ett alldeles äkta priskrig. Det började med att Varabolaget plötsligt sänkte sina priser på Stadshotellet och den pyttelilla snöboll som då sattes i rullning har på några få dagar växt till ganska ansenliga proportioner… och, inte minst, prisvärda portioner. Således kunde vi i torsdags glufsa i oss ärtsoppa med fläsktärningar samt pannkakor, sylt och vispad grädde för 3:95 på Epabaren. Vidare erbjöd Domusrestaurangen igår en delikat strömmingsflundra med potatismos för under tre kronor, eller mer exakt 2:95. Och det stannar inte vid det. Framåt tretiden på eftermiddagarna kan ni slinka ut på stan för en eftermiddagsfika för blott 1:25. Här står slaget framför allt mellan Stadshotellet och Domusrestaurangen. Restaurang Gillet har valt att stå utanför priskriget. Källarmästare Hagström på Gillet menar att han inte vill tumma på kvalitén. Således serverades torsdagens ärtsoppa med äkta skinkfläsk. ”Aldrig fläsktärningar i min soppa”, förklarar källarmästaren med emfas.

Kustststräckan mellan Långasand och Stafsinge strand drabbas i veckan av ett större oljeutsläpp. Enligt brandchef Werner Jirnell i Falkenberg har fågellivet hittills klarat sig relativt bra, men då en vinterstorm sägs vara i antågande blir det en kapplöpning mot tiden för att förhindra ytterligare spridning. Brandkårens resurser är begränsade och därför måste nu kommunens alla tillgängliga dumpers och lastmaskiner nyttjas för att samla ihop och transportera oljeblandade sand- och tångmassor till tippen samtidigt som annan personal försöker sanera bland stenar och klippor. Häromveckan kolliderade ett större polskt lastfartyg med en svensk oljetanker i södra Kattegatt, men i skrivande stund är det oklart om händelserna har något samband.

De halländska skidåkarna är ett luttrat släkte, men blidvädret till trots skall det åkas skid-DM, även om arrangemanget får flyttas till Horredsskogarna där spåren är hjälpligt åkbara. I lagtävlingen är Gällareds GoIF storfavoriter, men loppet blir ändå onödigt spännande, då Ove Thorsson kommer för sent till start med en hel minut. Men Såväl Ove som lagets två andra medlemmar, Bertil Svensson och Karl-Erik Svensson, får till slut ändå stå högst på pallen. På damsidan blir Gläntans Borgild Bengtsson, Monica Elofsson och Margareta Josefsson DM-mästare i lag. På söndagen triumferar sedan Ove Thorsson och Yvonne Gustafsson i de individuella loppen, medan legenden Arnold Waide tar hem oldboysklassen. I de yngre klasserna noterar vi även segrar för Pia Prim och brodern Tommy.