Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Olof Nilsson: Klassiskt handbollsderby i Falkenberg försvinner

Halland för 50 år sedan. 1 – 7/7 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

I decennier har derbyna mellan Falkenbergs handbollsklubbar varit livselixiret för både spelare och supportrar. Numera återstår förvisso bara två klubbar, IS Orion och HK Örnen, men då båda spelar i division III lever ändå derbyt kvar. Den senaste tiden har det dock ryktats att något varit på gång inom handbollen i Falkenberg och nu kommer chockbeskedet att de gamla ärkerivalerna går samman. Ja, egentligen är det väl så att Örnen helt enkelt går in i Orion. Conny Andersson i Örnen förklarar att man sannolikt kunnat fortsätta ett tag till, men då intresset för handboll minskat beslutade man göra något radikalt i tid. Många trodde att namnfrågan skull bli den besvärligaste biten för Örnens medlemmar, men allt löser sig förhållandevis smärtfritt och Örnen kan landa med huvudet högt och äran i behåll. Det klassiska namnet kommer också att leva kvar i damsektionen, då Örnen beslutat driva denna i egen regi. Synd bara, att tiden då Falkenbergs Idrottshall var hemvist för västkustens hetaste handbollsderbyn, nu tycks förbi för alltid.

Så har vi gått över i juli månad och i och med detta går ett av Varbergs mer anrika köpmanshus in i en ny epok, då köpman Gunnar Lanker överlåter AB Gerhard Larssons bokhandel på Torggatan 15 till Firma Kontorscenter A. Göransson. Grundaren, Gerhard Larsson, startade affärsverksamhet i lokalerna redan för 65 år sedan, då i livsmedelsbranschen och 1929 öppnades pappershandel och musikaffär i intilliggande lokaler under ledning av Gunnar Lanker. Bokhandeln byggdes helt om 1955. Överlåtelsen gäller själva affärsrörelsen, meddelas det.

Fritidsnämnden i Falkenberg har beslutat föreslå fullmäktige att låta uppföra ett plasttält över Klitterbadet samt att anslå 370 000 kr för ändamålet. Vidare att verksamheten vid Varmbadhuset läggs ner den 1 oktober. Bland fördelarna nämns att man får en stor simhall till relativt liten kostnad, att man inte förstör intrycket av sommar- och friluftsbad och att man inte låser sig vid en permanent lösning. Nackdelen är att tältet tar en vecka att montera och lika lång tid att demontera, att uppvärmningskostnaderna blir höga samt att livslängden är begränsad till ca tio år.

Avslutningsvis konstaterar vi man faktiskt lika gärna kan sola och bada på Mallorca som gå i skolan. Det är skolöverstyrelsen som efter en månads funderande kommit fram till att skolstadgan helt enkelt inte innehåller något applicerbart straff för den avgångsklass från gymnasiet i Halmstad som stack till ”Mallis” istället för att sitta av terminens sista vecka. Alla straff innebär nämligen någon form av avstängning, och då det alltså handlar om en avgångsklass och betygen är satta, avskrivs målet.