Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nina Persson: Kan man betala med kroatisk valuta i Danmark?

Det är mycket som kan sätta stopp för en planerad semester.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

På bordet i vardagsrummet ligger våra biljetter prydligt upplagda, inför den efterlängtade resan till Kroatien som snart stundar. Utskrivna på fint papper, precis som min man alltid föredrar. Jo såklart, vi har naturligtvis fått dem digitalt också – men i vårt hem kör vi efter konceptet hängslen och livrem. I vår värld kan allt hända, och då vill vi inte stå där med skägget i brevlådan om något strular. Men annars är det mesta faktiskt inte klart än inför resan. Inte en pinal har jag börjat packa. Vad har hänt med min, i vanliga fall, organiserade reseplanering? Har pandemin gjort att jag helt har tappat det?

Svaret är både ja och nej. Visst skriver jag fortfarande listor på allt som måste fixas inför semestern, men annars har jag nog lärt mig den hårda vägen, att allt kanske ändå inte blir som man tänkt sig. Under pandemin visste man ju att en ynka liten snuva skulle kunna sätta stopp för både resor och annat. Nu kanske inte Covid-19 är det vi är mest oroliga över – det är snarare att flyget kanske inte ska ta oss ner till Kroatien alls. För det var exakt vad som hände oss för bara ett par veckor sedan. Ett litet mejl från flygbolaget om att alla turer till vårt resmål var inställda en dryg månad framåt. Alla! Typiskt, är väl det lindrigaste man kan säga i ett sådant läge.

Men efter en charmoffensiv och en stor gnutta envishet, lyckades jag få tillbaka pengarna från vårt separat bokade boende (för nix, inga reseförsäkringar gäller för det i ett sådant läge), och vi kunde – efter många timmars letande - boka en ny resa till samma land, samma datum, men till en annan stad. So far, so good. Men i och med att man har fått en liten knäpp på näsan, efter bakslaget med det inställda flyget, så är katastroftänket nu inställt på extremt höga nivåer. Vad ska mer hända innan (eller rättare sagt OM) vi kan bada fötterna i det adriatiska havet? Har vi verkligen fyllt i alla uppgifter rätt? Kommer det regna hela vistelsen? Kan det till och med vara så Öresundsbron är avstängd, så vi inte ens kommer till Kastrups flygplats…? Ja, det är många tankar som ryms i en något fatalistisk persons huvud.

Passen då, tänker kanske ni – det måste väl ändå vara det viktigaste att hålla koll på i dessa tider, då en ny passtid hos polisen är värd sin vikt i guld. Jodå, dessa har vi koll på. Och några sedlar med kroatisk valuta, som bara har legat på vänt nu i snart tre år. Vem vet, vi kanske inte kommer längre än till Danmark på vår resa. Det vore väl ytterst snöpligt att fastna där – det landet som faktiskt är så långt utomlands vi har varit under pandemin. Men vi håller våra tummar och tår att vi ska få spendera våra kroatiska pengar i det land de hör hemma, och inte behöva få återvända till Varberg lika bleka som vi är nu. Nej, nu låter vi fatalismen dövas en stund – här ska packas! På återseende.