Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Kalle Anka och Celtics toppar basketserierna i Varberg

Halland för 50 år sedan. 4-10/3 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Basketbollsporten må ha kommit sent till Varberg, men när den väl kom gjorde den det på ett närmast explosionsartat sätt. Mindre än två månader efter att nybildade Tenson Basketklubb drog igång verkar det faktiskt som att basketbollen är populärare än kanske någon annan sport i Varberg just nu, åtminstone bland de yngre. Hela fyra serier med sammanlagt 34 lag är i full gång i den nya juniorligan, och det är både anmärkningsvärt och glädjande att arrangörsklubben lyckats locka nästan lika många flicklag som pojklag. Självklart har pojkarna och flickorna själva fått bestämma namn på sina lag, varför vi hittar otaliga fantasifulla namn i serietabellerna. När vi nu går in i slutspurten är det stenhårt i flickornas A-grupp där Knall, The Kids, The Jumpers och Jumbo alla kan vinna serien. I flickornas B-grupp toppar Kalle Anka & Co serien, men Bolls, Lirarna och Björnligan jagar tätt efter. Pojkarnas B-Grupp är ett getingbo, men serien toppas i alla fall just nu av laget Fido. I A-gruppen är nog Celtics fortfarande favoriter, men laget utmanas av flera andra, i nuläget kanske främst av Goalgetters och Stars.

Planerna för det så kallade Hjortsbergs Centrum börjar ta allt tydligare form. Och det hastar, då byggnationen har tagit fart här ute i Falkenbergs södra utkanter. Och mer väntar. I veckan ställer nämligen byggnadsnämnden ut ett planförslag för området vid Johanssons rävfarm, där sammanlagt 92 villor skall uppföras. Med ökad befolkning ökar även servicebehovet. Och även från sommarstugeområdet hörs önskemål i samma riktning. Samtidigt med bostadsbyggandet är det alltså tänkt att en större livsmedelshall om ca 5 000 kvm uppförs i kvarteret Demokraten. En större bensinstation är också högaktuell. Ett flertal intressenter finns redan till bensinstationen.

En 114:e plats kanske inte låter så märkvärdigt, men då det handlar om Vasaloppet, och det är en av våra egna halländska åkare som snor åt sig den där platsen, lyfter vi på hatten för kämpen Karl-Erik Svensson från Gällared, som blir bäste hallänning i det klassiska skidloppet i fädrens spår. Gällareds Ove Thorsson gör också ett starkt lopp och skidar in på plats 152 och även deras klubbkamrat Bertil Svensson förtjänar att lyftas fram med sin 547:e plats. Således utnämner vi Gällareds Goif till årets bästa halländska Vasaloppsklubb, åtminstone tills någon bevisar motsatsen. Och ni skall veta att det tar en halv dag att gå igenom den 7 565 namn långa listan över dem som fullföljde kraftprovet.