Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kåsören stukar foten och börjar cykla

Semestern är slut och det känns vemodigt. Vädret var inte helt tillfredsställande, men vi fick en nyrenoverad källare och ett nytt badrum, då inomhusarbete kunnat prioriteras.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Visst har jag också gjort annat på semestern. Jag har till exempel stukat foten. Ett språng nerför trappan blev kortare än förväntat. Två trappsteg kortare. Smärtan var enorm och stukningen ett faktum, vilket ledde till två saker: Jag har inte gått ut med hundarna på flera veckor och har börjat intressera mig för cykling.

Det förstnämnda är lite jobbigt för min man. Min 92-åriga mormor nämnde för honom häromdagen att han verkat tjockna till lite grand. Alltså skulle han ha nytta av dessa promenader. För egen del, med en fot som fortfarande inte går att springa på och färre hundpromenader möjliga att genomföra, föreligger alltså en sådan risk för tilltjocknande.

Foten har, till viss del, förpassat mig till tv-soffan och OS, vilket gjorde att jag råkade se linjeloppet i cykel för damer. Samma dag som linjeloppet gick av stapeln, hade jag, med stigande irritation över mina begränsade möjligheter till fysisk aktivitet, varit ute i ösregnet och cyklat 25 km. Min kondition var usel och det blev blött och kallt. Min cykel är en bastant sak, som rullar oerhört långsamt i nerförsbackar. Detta kan visserligen också bero på att jag bromsar, eftersom jag tror att framhjulet kanske hoppar av. Men det var kul att cykla!

Linjeloppet på tv blev en positiv överraskning. Har alltid tyckt att cykling är oerhört tråkig tv-underhållning, men istället var det ju jättespännande! Under Emma Johanssons silverspurt tog jag därför ett beslut. Jag köper en racerhoj. Nya, fräsiga cykelkläder är nu beställda, hjälm och handskar har jag redan och smygträning med skor som sitter fast i cykeln pågår. Det är egentligen bara cykel kvar.

Rent ekonomiskt kan förstås cykelträning vara en förlustaffär, men utrustningen är ju så cool. Allt är special. Vadderade handskar, vadderad gren i byxorna, tröja med fickor i ryggen, skor som inte går att gå i, hjälm… För att inte tala om själva cykeln! Man kan lägga hur mycket pengar som helst på en sådan, vilket förklarar varför cykling som motionsform ökar bland femtioåriga farbröder.

Det är ändå tur att OS sänds vid så kassa tider. Tänk om jag orkat ser mer, som till exmpel fälttävlan och fäktning. Helt nya träningsområden för mig och så dyra! Och var skulle jag ställt hästen?