Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pidder" Pedersén: Julstrul blir det - hur än julen kan firas

På många vis blir det en annorlunda jul i år men jag är övertygad om att på något sätt blir det jul, det vill säga om man vill fira jul.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

En del får nog göra avkall på vissa traditioner och det tror jag kan vara bra för alla gamla jultraditioner som slaviskt ska följas och alla nya traditioner som tillkommer varje år gör julen stressig för vissa. Kanske kan det bli ett lugnare julfirande i år om det inte går att uppnå den perfekta julen.

Jag tror i och för sig att den perfekta julen inte finns mer än i läckra tidningsreportage, teveprogram, filmer och i vår fantasi. Julborden i tidningars bildreportage där glänser korvarna förföriskt i ljusskenet från stämningsfulla tända stearinljus. Julskinkan är skuren i perfekta skivor och alla skivor är lika tjocka, sju sorters sillinläggningar glittrar i sitt sillspad och alla uppläggningsfaten kommer från en och samma servis. Alla ser lika glada och lyckliga ut och ingen spiller något.

Mina minnen från alla julbord jag har ätit är annorlunda. I brist på 37 uppläggningsfat brukar det även bli grytor, plastburkar och som ett tips går det till nöds att ta till rengjorda gammaldags kromade navkapslar. Ofta är prinskorvarna spruckna och lite svarta, någon har glömt att köpa rödkål och senapen tas direkt ur plastflaskan.

Stearinljusen flämtar och ger så dåligt ljus att morfar som ser dåligt råkar putta till en sillburk som välter åt sidan i brödfatet. Husmor tänder lyset i taket för att rengöra morfar och brödfatet. Det skarpa ljuset avslöjar att lille Hugo lagt sin sillsallad direkt på bästa linneduken. Husmor är nära sammanbrott och för att lugna nerverna kastar hon i sig en snaps som givetvis hamnar i vrångstrupen. Ett sådant julbord räknas inte som perfekt men ack så vanligt och faktiskt trivsamt på sitt sätt.

En del är nog ledsna över att vi rekommenderas att inte samla hela tjocka släkten till julfirande. För min del tror jag att det på många håll kan vara bra om inte trätgiriga fastrar eller sura kusiner som inte tål varandra träffas. Att bara träffa sina absolut närmaste har sina fördelar.

När vi inte ska träffa andra och inte trängas i affärer är det kanske dags att återgå till min barndoms jular då allt skulle göras själv. Lutfisken läggas i blöt och framförallt skulle grisen tas hand om. Stoppa korv, göra sylta och fötterna skulle ner i gelé, -grisens alltså. Jag och mina syskon fick rulla köttbullar som sedan konserverades. Det vill säga att mina syskon rullade köttbullar, jag hade svårt med finmotoriken men pannbiffar är också goda.

Oavsett hur julfirandet blir så kommer de flesta minnas julen 2020. Av hela mitt hjärta önskar jag att alla får en GOD JUL.

Anders ”PIDDER” Pedersén