Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kåsör: Erika Sjöwall

Erika Sjöwall: Jag är nog inte inte så dum som jag tror

Då var den snart över, min ledarskapsutbildning. Det känns som om det har gått en evighet sen jag skickade in ansökan och väntade på att få någon form av besked.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Att det inte bara är en känsla, förstår jag när jag tittar i kalendern. Det ÄR väldigt länge sedan, närmare bestämt mer än två år sedan.

Efter ganska så avancerade grupp- och djupintervjuer fick jag slutligen beskedet, hösten 2018, att jag blivit antagen. HR-avdelningen på kommunen var så gentila att jag fick frågan om att välja period för mina studier. Jag vill poängtera att jag är en vänlig och ärlig människa, så jag svarade att jag allra helst skulle vilja gå så tidigt som möjligt, men eftersom jag inte var uppbokad vare sig på våren eller hösten hade jag inga hinder för någon av perioderna.

Mitt naiva jag, trodde nog att jag, borde belönats för sådan ärlighet och därmed få en plats i period 1, men icke. Alla som fick erbjudande om att börja tidigt är, enligt min mening, lögnhalsar. Jag tror inte de var upptagna under hösten. De lurade sig till en tidig plats.

Min ledarskapsutbildning startade alltså hösten 2019. Det var jag och elva andra, lika ärliga, goda och trevliga människor som undertecknad.

Utbildningen är nu alltså klar och den stora frågan är vad jag ska ha kunskapen till. Har det flugit på mig ett chefsjobb, kantänka? Har Varbergs kommuns kommundirektör abdikerat till förmån för en genomgod medelålders kvinna med ambitioner? Eller har detta, nu fullärda kommunala chefsämne andra mål i kikarsiktet? Frågorna är många. Det jag har kommit fram till är i alla fall följande:

1.Jag är inte så dum som jag tror

2.Om jag ändå skulle vara det, finns hjälp att få

3.Man kommer långt med lite sunt förnuft

Vad betyder då detta? Att jag är en fullfjädrad ledare som kan ta vilket chefsuppdrag som erbjuds? Kanske inte. I alla fall inte än. Men jag har lärt mig att jag har ganska så goda grundförutsättningar. Det jag inte vet kan jag fråga om. Jag vet också att jag kan lista ut en hel del på egen hand, på grund av mina tidigare erfarenheter och mitt sätt att vara. Jag tror att jag är en god ledare och en god människa.

Visst saknar jag fortfarande en del kunskaper. Jag har, till exempel, alltid sagt att jag inte kan något om pengar och dessvärre har nog mina kunskaper inom området endast ökat marginellt. Jag har också lite dålig koll på MBL-förhandlingar, facklig samverkan och lönesamtal, men som sagt. Det finns expertis att tillgå.

Jag är inte rädd för att pröva något nytt och dyker något intressant upp är jag beredd. Om någon vill ha mig, då ställer jag upp. För kortare tid eller längre.

För att ändå särskilja ovanstående beskrivning från min Tinderprofil, vill jag tillägga att just sådana här projekt inbegriper någon form av betalning.