Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Ingenjör Bäckströms körkort dras in efter 56 år

Halland för 50 år sedan. 31/12 1972–6/1 1973

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

När väl basketbollen gör entré i Varberg så gör den det med besked. Ordförande Boo Larsson i nybildade Basketbollklubben Tenson kan meddela att man fått in anmälningar från inte mindre än 34 lag, vilka alla önskar delta i den så kallade kvartersserie som skall starta inom kort. Ja, med så många lag blir det förstås flera serier. Glädjande nog kommer lagen från hela kommunen: Bua, Valinge, Veddige, Skällinge osv. Alla matcher kommer dock att spelas i Hagaskolan.

USA:s och Nixonadministrationens krigföring i Vietnam fortsätter väcka avsky även här hemmavid, i trygga Halland. De första åren var det väl i sanningens namn mest en fråga för de lokala FNL-grupperna, men efterhand har engagemanget breddats, och efter de urskillningslösa julbombningarna mot Hanoi och Haiphong är uppslutningen närmast total. I Hallands alla kommuner pågår nu möten och förberedelser bland de lokala representanterna för de fem riksdagspartierna kring hur man bäst skall organisera den stora namninsamlingskampanjen mot kriget som skall dras igång på måndag. För en gångs skull kommer man snabbt överens om formerna. ”Vi är fullständigt eniga allihop”, förklarar Sven-Erik Johansson, en av de sex medlemmarna i organisationsgruppen i Falkenberg. Protestlistor kommer därför snart att ligga utlagda i affärer, varuhus och olika offentliga lokaler. Någon organiserad uppsökande kampanj kommer det inte att bli, men redan nu har både skolungdomar och pensionärer varit och hämtat listor och inlett operation dörrknackning på eget initiativ, förklarar organisatörerna.

Knäredsbon och ingenjören Olav Sigfrid Bäckström var först ut med att skaffa körkort i Halland. Då skrev vi 1917, och då ingenjör Bäckström alltså var först pryddes hans körkort logiskt nog av en stilig etta. I veckan utfärdar länsstyrelsen körkort nummer 113 724, vilket också blir det allra sista av sitt slag här i Halland. I morgon träder en ny körkortsstadga i kraft. De nya korten blir förfalskningsskyddade och gäller som identitetshandling i banker och postkontor. Nytt är även att högre krav ställs på den som exempelvis skall köra tung lastbil. Vidare klassificeras korten utefter bokstäverna A,B,C,D,E, beroende på vilka fordon man har rätt att köra. Och, nog så viktigt i sammanhanget, de skall de bytas ut vart tionde år så att fotot åtminstone hjälpligt påminner om den som handhar körkortet.