Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Ingen tomte i vagnen men kanske på vinden

Halland för 50 år sedan. 27/11-3/12 1971.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bifogad bild: Husvagn

Uppförandet av Ringhals kärnkraftverk har länge väckt allmänhetens intresse, men av naturliga skäl går det inte att ha folk springande omkring hursomhelst på en byggarbetsplats som denna. I helgen anordnas dock en stor informationsdag för alla intresserade. Och dessa är många, visar det sig. Under hela helgen ringlar köerna långa, så långa att de obligatoriska skyddshjälmarna snabbt tar slut. Vattenfall ställer upp med 40 särskilt utbildade guider som svarar på frågor och lotsar runt besökarna i grupper om 25 personer i varje.

Evenemanget blir en stor PR-framgång för Vattenfall, och kritiken mot kärnkraften är ännu tämligen svag i både organisation och omfattning. Men det kan förstås komma andra tider… Och redan nu har det framkommit kritik mot en del missförhållanden i anslutning till kärnkraftsverket. Det är Hallands länsläkarorganisation som begär att länsstyrelsen skall ingripa mot husvagnsboendet intill arbetsplatsen. Redan i somras uppvaktade länsläkaren hälsovårdsnämnden i Varberg i frågan. Nämnden menade dock att det inte rörde sig om ett husvagnsläger utan ett arbetsläger. ”Ni får kalla det vad ni vill – denna form av boende uppfyller knappast i något avseende de krav socialstyrelsen uppställt”, kontrade länsläkaren.

En som definitivt inte bor i husvagn är tomten. Han bor nämligen på vinden. Åtminstone enligt Stefan, 5 år, på Täppans barndaghem i Falkenberg. Att vi fått klarhet i denna årligen återkommande undran beror på att redaktionen just besökt daghemmet i fråga. Vid besöket berättade även Magnus, 4 år, att han minsann känner tomten och att han dricker ”sånt där svart dom har på läskflaskor” under julen. Vidare att Johan, 4 år, har en mamma som jobbar ”nästan där brandbilarna är” och att Caroline, ”nästan 5 år”, önskar sig en bandspelare i julklapp, en sån som man kan lyssna på Pippi på. De flesta av killarna på Täppan tycks dock föredra en bilbana… ja, frånsett Jonny, 5 år, som önskar sig ett luftgevär!!! (fast bara ett litet)

Garvareforsleden stoppas! Ja, de hett omdebatterade planerna på en ny genomfartsled och bro strax uppströms Tullbron i Falkenberg läggs nu i malpåse, åtminstone tillfälligt. Sista ordet är nog inte sagt, men protesterna mot befarad miljöförstöring på Vallarna och bullerproblem vid Tullbroskolan har varit omfattande och efter trafikutredningens besked nu i veckan tyder det mesta på att man istället kommer att förorda en ny bro nedströms järnvägsbron. En bidragande faktor sägs vara att man beräknar att gamla Tullbron nog kommer att klara 5 procents trafikökning fram till slutet av 70-talet. På så sätt har man köpt sig en smula tid.