Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Sjöwall: Hur du enkelt blir av med trädgårdsarbete

Kåsörens bästa tips.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Jag är ingen älskare av trädgårdsarbete. Missförstå mig inte. Jag älskar trädgård, blommor och flaggstänger och sitter gärna med en god bok i skuggan under ett blommande körsbärsträd, men jag rensar ogärna rabatter och är inte det minsta intresserad av att ympa in tjugo äppelsorter i ett plommonträd. Jag vill inte ens veta om det går.

Istället bor jag sedan några år tillbaka i en lägenhet och lever ett fritt liv utan trädgårdsarbete. Med ett ständigt leende på läpparna.

Enligt rapporter är tydligen 50% av svenskarna intresserade av att klippa gräs, mörda sniglar eller äta jordiga morötter direkt från grönsakslandet. Själv hör jag till de andra femtio procenten, de som hellre lägger tid och pengar på annat. Dock misstänker jag att vi är fler som ännu inte vågat kliva ut ur odlingsgarderoben. Mitt råd till dig som ogillar trädgårdsarbete är därför att sluta skämmas och istället förlusta dig med roligare saker såsom Netflix, restaurangbesök eller sex. Ett liv utan trädgårdsarbete betyder helt enkelt ett rikare liv både vad gäller pengar och fritid.

För att kunna ta del av detta rikare liv, vill jag dela med mig av mina erfarenheter och ge dig lite råd på vägen.

1.Grannsämja

Strunta i grannarna och strunta därmed också i att klippa gräset. Lägg inga dyra pengar på robot- eller åkgräsklippare. Skulle du ändå känna att du vill ha ner höjden på gräset kan du med fördel skicka ut ett barn. Som klipper gräset åt dig, alltså. Om du använder grannens barn kan du ge ungen en liten slant. Sådant är alltid bra för grannsämjan. För de mindre barnen är högt gräs både mjukt och behagligt att leka i. Då även fästingar gillar att leka i högt gräs kan man med fördel klä barnen i långärmat.

Bry dig inte om rabatterna. För som jag alltid har sagt: ogräs är också grönt.

2.Arbetskraft

Vill man absolut ändå ha en snygg trädgård, men saknar intresset finns det stora, i många fall outforskade möjligheter. Har du satt ett antal barn till världen, är det inte helt fel att ta tillfället i akt och använda deras flinka små fingrar. Börja redan i sandlådan under småbarnsåren. Träna dina telningar genom att låta dem gräva upp en pinne som du tidigare tryckt ner i sanden. På så sätt får du dem intresserade och de långa maskrosrötterna i gräsmattan kommer att bli en finfin utmaning för dem när de blir äldre. Själv kan du se fram emot en kopp kaffe på altanen samtidigt som du njuter av att se din gräsmatta bli helt maskrosfri.

Som jag brukar säga: Ju större barn desto fler maskrosor.

3.Balkonglåda

Sälj huset och köp en lägenhet. Och om du absolut måste, fyll en balkonglåda med de krukväxter du får i inflyttningspresent.

Eller som jag brukar säga: Svårare än så är det inte.

Vill du, trots allt, ändå ha barn, trädgård och grannar kvar, finns bara en sista utväg. Cementera skiten!