Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pidder" Pedersén: Helt klart oklart

En besvärlig läsning.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Jag har läst Peder Svarts krönika om Gustav Vasa, intressant men den var skriven på 1500-talssvenska och jag hade svårt att förstå det ålderdomliga språket. Ord vi använder i dag och som användes för 500 år sedan betydde då ibland något helt annat och vissa av orden hade jag aldrig sett tidigare. Pryssing är ingen form av konsthantverk, som knyppling, vilket jag gissade på, pryssing är ett slags öl.

Det var en besvärlig läsning och jag fick ofta slå i en ordlista, men jag klagar inte. Troligtvis förstår inte de ett dugg som om 500 år läser ett kåseri av mig. De kan tyvärr inte använda någon ordlista eftersom jag är en obotlig slarver och luddig när jag skriver. Använder ord jag är osäker på.

Ofta skriver jag ordet grej men jag kanske istället ibland skulle ha skrivit mojäng men jag vet inte vad det är för skillnad på en grej och en mojäng. I min värld är en mojäng lite mer tekniskt avancerad än en grej men mojängen är inte överdrivet tekniskt avancerad. Mackapär däremot tror jag kan vara invecklad och till och med vara utrustad med en motor. Mackapären tror jag också kan ha knappar och trycker man på en knapp kan en pilledutt poppa fram och röra på sig. En pilledutts konstruktion är jag långtifrån säker på, ändå har många pilledutter passerat revy i mitt liv.

Läser man om 500 år ett kåseri där jag har skrivit pryttel hoppas jag att de förstår att det inte är en mackapär jag menar. Mina pryttlar är mer åt förvaringshållet, som en burk eller en hink. Å andra sidan kan en pryttel vara så liten att jag kan ha en hel skrälldus pryttlar i min jackficka. Jag ska aldrig börja tillverka pryttlar för jag vet inte hur de ser ut, ändå har jag massvis med pryttlar. Ibland är mitt liv komplicerat.

För länge sedan reparerade jag emellanåt entreprenadmaskiner och reservdelsförsäljarna fick något konstigt i rösten när jag med mina luddiga ord ringde och beställde delar. Vaddå! Ska det vara så svårt att förstå en sådan här beställning: ”Du vet axeln på dieselpumpen, den har ju kontakt med en grej som trycker på en grunka med fjäder. …Nej, låt så glad för det är inte den mojängen jag vill ha. Ovanför sitter en pryl som är fäst i en doning som är nitad i en manick som rör sig mot en pilledutt. Den pilledutten vill jag ha. …Gråt inte!” Idag när det finns kamera i mobilerna är det lättare att vara reservdelsförsäljare.

Har de om 500 år en ordlista över dagens luddiga ord kan jag bara beklaga att jag inte kan läsa den idag. Jag vill veta om en pilledutt är större än en pryl och om mackapären är mer komplicerad än mojängen.