Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Hallandsskylten och Picasso på plats

Halland för 50 år sedan 24 – 30/4 1971.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Könsvallen har om inte rivits så i alla fall naggats i kanten en smula inom exempelvis fotbollen, men när det gäller motorsport går det trögare. När Monarks knattecrosskola nu drar igång för fjärde året återfinns dock för första gången en flicka bland deltagarna. Pionjären är Rose-Marie Holm som tampas med 15 andra talanger i 12-14-årsåldern, samtliga pojkar. Rose-Marie och de andra motocrossförarna drillas för övrigt av yppersta eliten, då det är ingen mindre än trefaldige svenska mästaren, tillika trefaldige lagvärldsmästaren, Ove Lundell som är instruktör för gruppen.

Polisen i Falkenberg låter meddela att hittegodsavdelningen fått in ett laxöringsgarn, som hittades vid ”Stahls brygga” i Ätran. Nätet, som lämnades in av stadens fisketillsyningsman, kan återfås mot beskrivning. På köpet får ni även ett kraftigt bötesbelopp, då allt fiske med nät förstås är strängeligen förbudet i ån.

I Värö skrivs ett stycke historia då de fem första bland personalen på driftsidan börjar sin anställning. Alla fem kommer att tjänstgöra inom det så kallade lut- och kraftblocket. När anläggningen är helt klar kommer de att ha fått sällskap av ytterligare 550 arbetskamrater, är det tänkt. Men det är en bit kvar till dess. Byggnationen väntas nå sin kulmen först vid årsskiftet, då omkring 1000 byggnadsarbetare kommer att vara verksamma i området.

Och så har äntligen Picasso kommit till ro i Halland. Ja, inte i egen hög person, han är trots allt närmare 90 år nu, men väl hans monumentala skulptur ”kvinnohuvud”, som nu officiellt invigs på sin plats vid Nissans södra strandbrink i Halmstad. Inköpet har väl inte gått helt smärtfritt. Inköp gör ju sällan det, särskilt inte när de handlar om konst, men ingen kan säga annat än att man fått väldigt mycket Picasso för pengarna. Statyn av blästrad betong mäter hela 15 meter i höjd och syns således över stora delar av staden. Inviger gör en annan inte helt obekant konstnär, nämligen Stellan Mörner från Halmstadgruppen.

Hallands ärorika expansion i österled blev officiellt fastslagen redan vid nyåret, men av någon outgrundlig anledning har gränsskylten fått stå kvar vid 154:an på fel sida om Älvsered. I veckan åtgärdas dock misstaget, varför inga illasinnade västgötar längre kan göra anspråk på sådant som inte är deras. Skylten står alltså numera vid 154:an på rätt sida om Älvsered, en bit mot Mjöbäck till. Och för säkerhets skull flyttas även gränsskylten på Mårdaklevsvägen.

Jan-Olof Nilsson