Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 6 – 12/2 1971

Ett efter ett försvinner de gamla klassiska kaféerna i Falkenberg, och närmast på tur står anrika Torgkaféet på Rådhustorget.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Torgkaféet öppnade redan hösten 1913 av systrarna Anna och Maria Johansson och blev snabbt livligt frekventerat, inte minst i samband med torg- och marknadsdagar. Även stadens lilla men ack så kaffe- och nyhetstörstande journalistkår hade Torgkaféet som sitt särskilda tillhåll på den gamla tiden.

För var, om inte på ett surrande kafé, snappas en nyhet, eller bara ett rykte, bäst upp. Nu är emellertid systrarna Johanssons tid förbi och alltsedan slutet av 50-talet ägs kaféet av konditor Richard Jerndin, som driver det med god hjälp av Margit Carlsson och Greta Lambertson. Jerndin har som bekant även Ritz konditori att sköta. ”Orsaken till att vi nu lägger ner är blott och bart bristande lönsamhet”, förklarar konditor Jerndin och fortsätter: ”Små kaféenheter är dömda att dö, de är ett offer för den moderna rationaliseringen, ett offer för tiden. Men nog är det tragiskt.” Torgkaféet kommer att hålla öppet fram till månadsskiftet varefter lokalerna övertas av grannen, Liljegrens Färghandel.

Via TV-nyheterna kommer Vietnamnkrigets fasor dagligen in i våra vardagsrum, och protesterna och engagemanget mot kriget växer även här i Halland. Varbergs FNL-grupp har nu sänt en skrivelse till Länsstyrelsen med anledning av att Varbergs polismästare vägrat dem tillstånd att utföra insamlingsaktioner och sälja Vietnambulletinen i Varbergs centrala delar, bland annat utanför Posten och EPA. Polismästaren hävdar att trottoarerna är för trånga just där. Varbergs FNL-grupp menar å sin sida att de i så fall borde vara för trånga även för Frälsningsarmén, vilka brukat kunna samla in pengar på nämnda trottoarer utan att polismästaren haft något att invända.

Diskoteken har ett fast grepp om ungdomen, men för dem som inte uppnått körkortsåldern är utbudet minst sagt begränsat. En iskall jumpasal med ribbstolar längs väggarna, lysrör i taket och Procul Harums A Whiter Shade of Pale ur en 15 watts stereoanläggning är kanske inte allas bild av det ideala discot. En efterlängtad nyhet i Falkenberg är därför det nya diskoteket i Teatergrottan, där de ungdomar som inte har åldern inne för Gustaf Bratt eller San Sebastian kan träffas. Bakom satsningen står bland annat Böljans ungdomssektion. Discjockey under premiärkvällen blir ”Gerry”, som lovat att endast spela ”toppskivor”. Men ni kan nog ändå räkna med A Whiter Shade of Pale när det väl blir dags för tryckare.