Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 4–10 maj 1963: Kön ringlade lång till nya varuhuset

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Så har då även Varberg gått med i den nationella längdpinkartävling som präglar all stadsplanering i det tidiga 60-talets Sverige. För alla städer med självaktning måste förstås ha ett alldeles eget varuhus i centrum, skit samma hur det ser ut och vad man fått riva för att knö in det. I Varbergs fall handlar det om ett alldeles äkta Domus på sisådär 3 000 kvadratmeter med livsmedelshall och specialavdelningar för hela 25 000 olika varor. Och som grädde på moset, en restaurang med barservering! Köerna under invigningsdagen ringlar så långa att polisen får rycka ut och se till att ingen smiter före, frånsett då alla de honoratiores som fått en särskild inbjudan. Från stadsarkitektkontoret uttrycks stor belåtenhet över att kvarteret nu äntligen ”sanerats”, med vilket avses att Restaurang Gillet, punschverandan, gamla bio­paviljongen, och hela Perssonska trädgården nu en gång för alla ersatts av lite schysst tegel och betong. Samtidigt med invigningen stängs ytterligare fyra Konsumbutiker i staden, för­utom de tre som slog igen härförleden. Men vaddå… det är ju bara att ta bilen, och det finns gott om parkeringsplatser vid Domus.

Även Falkenberg blir en smula storstads­mässigt i veckan. Ja, åtminstone kan man få kontakt med densamma… storstaden alltså. Från och med fredag går det näm­ligen att ringa direkt även till Stockholm via petmojen. Sam­tidigt byter huvudstaden riktnummer till 08, ett nummer som säkert kommer att låta höra tala om sig framöver. Varför någon skulle behöva, eller ens vilja, ringa från Falkenberg till Stockholm är dock oklart i skrivande stund. I Varberg får man vänta på automatiseringen ännu ett tag. Här fungerar alltså telefonisten fortfarande som en buffert mot storstaden. Å andra sidan har man ju ett Domus.

I takt med ökad automatisering och minskad tillgänglighet säljer nu SJ ut alltfler stationshus och banvaktstugor. I veckan säljs till exempel banvaktstugan i Boberg i Heberg för 12 500 kr. Samtidigt slumpas en annan i Brännarp bort för blott 8 500 kr. Centralvärme, närhet till otillgängliga allmänna kommunikationer och garanterat störd nattsömn ingår i köpesumman.