Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 31/10 – 6/11 1970

Vid Varbergs lokalavdelning av Friluftsfrämjandets årsmöte på Café Mignon heter det att Åkulla är den utan jämförelse viktigaste friluftsorten i Halland, varför såväl kringliggande kommuner som landsting bör skjuta till pengar för att utveckla verksamheten.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Även Hallands idrottsförbund vill se en större satsning just här. Det närmast förestående projektet är den avslutande etappen av släpliften i slalombacken som skall ta åkarna från huvudliften till toppen, dit de mest våghalsiga hittills tvingats ta sig för fot. Helge Frogsjö från den livaktiga slalomklubben förklarar att man räknar med att toppliften skall komma igång redan denna vinter. Det är ordentligt brant längst upp, så det finns alltså ingen anledning att åka till Alperna eller Norge.

Den stora servicefastigheten i centrala Slöinge närmar sig sin fullbordan, och lägger man på ett kol skall allt vara klart i november. Bland de verksamheter som väntar på att flytta in märks bland annat försäkringskassa, bank och post. Vidare kommer här även att rymmas några lägenheter. Margit Petterson, föreståndare för posten sedan 11 år, förklarar att hon och övrig personal ser fram emot att flytta in i de nya lokalerna då gamla postkontoret blivit alltför trångt. Den största förändringen kommer dock invånarna i Slöinge samhälle till del. För närvarande hämtar 250 hushåll sin post själva i postkontorets fack och boxar, men i samband med flytten övergår man till så kallad stadsbrevbärning. Gränsen för sådan service går vid 200 hushåll, vilket man alltså klarar med råge. Nackdelen är förstås, påpekar en del, att man på något sätt förlorar en naturlig mötesplats.

Catch as Catch Can, eller amerikansk fribrottning, har på något besynnerligt sätt nästlat sig in folks medvetande och sedan några år tillbaka gör olika brottningsgrupper turnéstopp även här i Halland. I veckan bänkar sig drygt 1 500 åskådare i Halmstads Sporthall för att se en grupp kraftigt överviktiga män kramas och låtsasbrottas så att kroppsvätskorna stänker. En del har nog kommit främst för de kvinnliga sekondernas skull, vilka kvällen till ära är topless. En strip-tease-artist ingår också i paketet och just hon bär faktiskt inga kläder alls, åtminstone inte mot slutet. Extra dragplåster är sångerskan Anita Lindbloms ex, stenhårde proffsboxaren Bosse Högberg, som numera mest slåss i domstolarna och på löpsedlarna. Bosse Högbergs uppgift går ut på att låta sig bli intervjuad i pausen och dela ut blomster till strippan. Ja, det är liksom lite så underhållningen ser ut det här ljuva året 1970.