Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan
Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan

Halland för 50 år sedan: 30/5 – 5/6 1970

Det rysliga mordet på ”Den lille Havfrue” tycks vara på väg att klaras upp. Och naturligtvis har allt kopplingar till Halland, då den före detta Halmstadbon, danske konstnären Finn Sörensen, uppges ha erkänt att det var han som högg huvudet av statyn för sex år sedan.

ANNONS
|

Sörensen har pekat ut en plats där han dumpat huvudet och dykningar pågår nu för att finna det. Å andra sidan har en annan dansk konstnär också erkänt dådet. Självklart har även denna danske konstnär kopplingar till Halland. Hur skulle det annars se ut, liksom? Vi syftar då på Jörgen Nash.

Denne deltar för övrigt i utställningen ”Erotisk poesi”, som pågår för fullt på Konstgården i Steninge. En hel konstvärlds ögon är alltså riktade mot Halland just nu. Eller… tja, några stycken, åtminstone.

Sommaren är på gång och turistorterna längs hallandskusten kan därmed börja förbereda sig inför den stora brottsvågen. Nu syftar vi inte på vanliga bovar och banditer, utan på restaurangtjuvarna. Enligt vad HN erfar tycks nämligen de så kallade souvenirstölderna ha blivit något av en folksport.

ANNONS

Ingvar Laweson på Grand Hotel och Strandbaden förklarar att detta numera är något man tvingas budgetera för: ”Därför har vi också gått över till enklare saker, bytt nysilver mot rostfritt osv. Men ibland funderar man på om inte marknaden snart måste vara mättad vad gäller salt- och peppardosor”, säger den uppgivne källarmästaren.

Askkoppar, blomkrukor och klädhängare tillhör också tjuvarnas favoritobjekt, och bara på Grand Hotel försvinner 600 klädhängare varje år. Källarmästare Larry Bokstad på Värdshuset i Falkenberg har liknande erfarenheter, men på grund av viss skillnad i utskänkningen är det framför allt ölsejdlar gästerna plockar med sig härifrån, liksom ljusstakar.

Var tjuvarna gömmer staken är okänt, kanske i kalsongerna, vad vet vi, men nu har så många stakar försvunnit att Värdshuset helt slutat med dem.

Garvareforsleden i Falkenberg må vara både planerad och principbeslutad, men protesterna mot den stora trafikleden blir allt högljuddare, så vi får väl se hur det blir när saken ställs på sin spets. Många vänder sig mot det faktum att leden är tänkt att byggas över det område där Ätran och Vallarna kanske är som allra vackrast.

Andra pekar på miljöförstöringen och utsläppen från bilarna medan man på Tullbroskolan lyfter fram bullret som ett av många argument emot projektet. För att statsanslag skall utgå måste projektet vara påbörjat 1972, heter det från stadsbyggnadskontoret, där förvåningen över de folkliga protesterna tycks lika stor som vanligt.

ANNONS
ANNONS