Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan: 26/9 – 2/10 1970

Doktorspromenaden är älskad av både falkenbergare och badgäster, men sträckan på motsatt sida Ätran har inte inbjudit till promenader, och några doktorer har vi då rakt inte sett spatsera här på många år.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Nu har dock även delar av denna sträcka iordningsställts och avsynats av de närmast sörjande kommunala politikerna och tjänstemännen. Promenadstråket sträcker sig från Ågatan till strax ovan lasarettet. Tanken är att ytterligare 250 meter skall göras i ordning, så att man når fram till Fajansbron och på så sätt kan binda samman åns båda promenadstråk. Vidare kommer det att ordnas med planteringar och bänkar, och så småningom kanske även belysning. Den nya promenaden har hittills kostat 260 000 kronor. Inget man snyter ur näsan i 1970 års Sverige, men de ansvariga anser att det är väl använda pengar, då ätrastaden nu fått en helt ny turistattraktion.

Efter fyra års mörker tar Varbergs Bois åter steget upp i fotbollens division II, då man i ”seriefinalen” besegrar Kungsbacka. Hjälten för dagen heter Mats Olsson som med en välriktad frispark prickar in matchens enda mål. Bois starke man, Stig-Roland Carlsson, berättar att seriesegern kommer mycket överraskande, då man förlorade ett tiotal spelare i våras. Det är ännu inte klart hur grupperna kommer att se ut, men Bois hoppas hamna i div II södra Götaland där såväl Halmstad Bollklubb som Halmia håller till.

Under hela byggnadstiden har Varbergs nya, stora bostadsområde, Sörse, fått kritik för bristande service, undermåliga lek- och rekreationsområden och ett allmänt ”betongtänk” som kan bädda för framtida problem, inte minst bland ungdomen. Nu står det dock i princip klart att området skall få en fritidsgård, då drätselkammaren föreslår att kommunfullmäktige skall anslå medel till drift och inventarier. Sörsegården är tänkt att öppna den 1 december.

I Falkenberg går en epok i graven när den sista gästen i veckan checkar ut från Järnvägshotellet intill Badhusparken samtidigt som den sista klunken mellanöl rinner ner i en ack så torr hals i hotellets populära ölsjapp. Den anrika träfastigheten från årtiondet närmast före sekelskiftet faller med flaggan i topp då alla tio rum är belagda sista natten och ölkaféet mer än välbesökt trots att det är en onsdag. Hotellföreståndare Lejon, berättar en smula vemodigt att det nog blir bekymmersamt för den stora fasta kundkretsen, däribland några som kommit år efter år i 30 års tid. Falkenbergs stad tar nu över fastigheten. Hotellrummen skall tillfälligt omvandlas till kontor, men redan nu kliar det förstås i fingrarna hos herrar stadsplanerare, så bli inte förvånade om ni möts av en hög rivningsmassor nästa gång ni råkar ha vägarna förbi.