Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan: 21 – 27/11 1970

Namngivningstävlingen kring Falkenbergs nya promenadstråk på motsatt sida Doktorspromenaden har rönt stort intresse bland den flanerande allmänheten.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Ja, kanske bland en och annan soffliggare också, då det som bekant utlovats ett pris om 200 kr till den som kommer med det förslag som faller namnkommittén på läppen. Hela 339 förslag har inkommit, och det förslag som vinner blir inget mindre än ”Laxpromenaden”. Som en parentes kan nämnas att i ett av tävlingskuverten återfinns inte mindre än 96 namnförslag, vilket väl får sägas vittna om en alldeles makalös påhittighet och önskan att få namnge ett stycke asfalterad promenad i Falkenberg. Det tycker även tävlingskommittén som beslutar att sådan flit och nit skall belönas med ett extra pris om 50 kr.

Förskoleverksamheten i Halland byggs nu ut i rask takt. Senast i raden är Morup, Ullared och nu även Ätran, där den nya förskolan fått namn efter björnen som har större hjärta än hjärna och lär ut allt han kan snabbare än man hinner uttala hans namn, det vill säga Baloo. Sammanlagt 36 barn i åldrarna 4-6 år samsas om utrymmet i en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp, förklarar Ätrans första förskolelärare, Anita Ljung. Barnen kommer från ett ganska vidsträckt område, men då föräldrarna turas om med skjutsningen, går det att lösa på bästa sätt, avslutar fröken Ljung.

Vad har Unga Örnar, HSB och Gunnebo gemensamt? Och vad binder samman Kontrollhudar med Skånska Cement och Sparbanken? Jo, Korpen förstås! Korpens idrottsverksamhet i Varberg har länge haft en imponerande bredd, och populariteten är fortsatt stor. Störst är den kanske inom handbollen. Här räknar vi till inte mindre än 32 lag fördelat på två serier. Och som alltid när det gäller Korpen vinner spelglädjen över kunnandet, även om det förstås finns riktigt bra lag även här.

”Falkenberg fyller för fyllan”. Ja, så lyder rubriken i bladet som avslöjar den nyhet som föregåtts av så mycken sekretess och hysch, hysch i stadshusets vindlande korridorer. Det rör sig alltså om den stora industrietableringen vid södra hamnpiren mot Skrea strand. Rubriken ”Fyller för fyllan” syftar på att det är självaste Vin- och Spritcentralen som står redo att etablera sig i Falkenberg. Och fylla behöver man på mer än ett sätt, då området som fabriken är tänkt att ligga på behöver fyllas riktigt ordentligt, då det i dagsläget består av ett hyggligt stycke Kattegatt. Inget är klart ännu – definitivt besked lämnas först i början på nästa år – men nu vet vi i alla fall vilket bolag det handlar om. Dess produkter är förstås omtyckta av många, och jobben välkomna, men en och annan undrar kanske hur sjutton det kommer att se ut när bygget är på plats.