Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 20– 26/3 1971

Att det skulle bli protester mot Holland även i Halland var väl ingen överraskning, särskilt som Holland kommer från USA, heter Jerome i förnamn och är förenta staternas ambassadör i Sverige.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Holland har redan fått utstå rätt mycket under sin korta tid i Sverige, bland annat äggkastning, men protesterna mot Holland i Halland stannar vid en mindre demonstration med ett tiotal deltagare bärandes på plakat och FNL-flaggor. Allt utanför slottet i Halmstad där även ordningsmakten rustat för bråk. Dessförinnan har Jerome Holland med hustrun Laura i hemlighet hunnit med ett besök på Varbergs fästning och museet, där ambassadörsparet förevisats såväl Bockstensmannen och fängelsehålorna som kulknappen och Eskils källare. Orsakerna till protesterna beror förstås på USA:s krigföring i Vietnam.

Lion Ferry och HN drar nu gemensamt igång en ny säsong med talangtävlingar på Europafärjan. Och i år har man engagerat ingen mindre än den oefterhärmliga radio- och tv-personligheten Pekka Langer som konferencier, tävlingsledare och faktiskt även servitör! Ja, i ärlighetens namn går han väl mest omkring bland borden och häller upp en slatt vin då och då för att alla skall känna sig välkomna – vin har som bekant den påverkan på folk. Artister från när och fjärran deltar under premiärkvällen och vinner gör skönsjungande gruppen ”Four Pennies” från Borås. Dans till Europafärjans husband, Jimmy Owens, avslutar kryssningen.

Och så vill vi gratulera alla som tankade bilen igår. Som bekant råder det för närvarande prisstopp i landet, men idag nås vi ändå av nyheten att Pris- och kartellnämnden medgett en prishöjning med ett öre per liter bensin, diesel och fotogen. Enligt TV-Nytt genomför Svenska BP, Shell, Gulf och Texaco prishöjningen redan idag medan OK och Nynäs ännu inte lämnat besked. Om vi minns rätt kostade en liter Regular 95 öre när vi tankade på Texaco igår, så den normalbegåvade bör kunna räkna ut vad den kostar idag. Den extra ettöringen motiveras av det nya avtalet som slöts i Teheran härförleden.

För den prismedvetne kan även meddelas att Malmgrens möbelaffär i Falkenberg just fått in 25 exemplar av svängfåtöljen ”Manolito” till specialpriset 275 kr. Så nu kan ni alltså sitta och titta på Manolito i en Manolito. Om någon undrar, vilket ingen i 1971 års Sverige gör, så är Manolito den populäraste karaktären i TV-serien High Chaparall, och därmed till och med mer känd än den jättekände Pekka Langer, som alltså är servitör på Europafärjan i Varberg…