Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 16 – 22/1 1971

Kolossen i Falkenberg… ja, så lyder veckans största rubrik i bladet, och med detta avses förstås HLC:s nya silobygge i hamnen, vilket nu står helt färdigt och får de gamla silorna att te sig smått förskrämda i jämförelse.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Och rubriken har verkligen fog för sig, då anläggningen är smått osannolika 65 meter hög – den högsta byggnaden på hela västkusten. Lägg därtill pålning ner till 25 meters djup med totalt 500 pålar med en sammanlagd längd av 1,4 mil. Vidare 510 ton armeringsjärn och en totalvikt på 16 000 ton.

Samtidigt får de boende i det intilliggande kvarteret Kompassen äntligen en ordentlig tv-bild, då centralantennen flyttats och installerats på den höga Schubergstorpsskolans tak. Som lite plåster på såren för alla störningar från både gamla och nya silor riktar man även en extra antenn mot Danmark, så att det nu är möjligt att få in hela tre TV-kanaler, av vilka åtminstone två går att förstå.

Få andra orter i landet har haft en sådan utveckling som Veddige under den senaste tiden. Och särskilt stor är aktiviteten inom fritidssektorn. Ny idrottsplats, ny sporthall. Så strax innan jul stod den konstfrusna hockeyrinken klar att tas i bruk, och närmast på tur står en toppmodern simhall. Veddige är som bekant ”införlivat” i Varbergs kommun från och med årsskiftet, men ser vi bara till förutsättningarna för sport och idrott sitter nog lillebror i förarsätet. Ganska exakt en miljon har anläggningen kostat och inom någon av de närmsta veckorna öppnar man. Även besökare inifrån själva Varberg är förstås välkomna.

Avslutningsvis summerar vi det gångna bioåret i Falkenberg. Siffrorna avslöjar att 73000 personer löste biljett till sammanlagt 540 filmer. Och allra mest tittade man på ”Örnnästet” och ”Pippi på de sju haven”, vilka drog in 25 000 respektive 20 000 kr brutto. Även ”Kärlekens språk” med danska sexualrådgivarna Inge och Sten Hegeler samt Roy Anderssons prisade ”En kärlekshistoria” har gått bra. Stadsteaterns biograf drar tveklöst flest besökare, 55 000, medan Storans siffror stannar vid 18 000, trots att man visar dubbelt så många filmer. Storleken har kanske betydelse ändå, och i just detta fall är som bekant Storans namn en smula missvisande. Folkets Hus-chefen, Gunnar Andersson, som alltså även basar för biograferna i Falkenberg, förklarar för bladet att besökssiffrorna tycks ha minskat något på sistone och att han oroar sig för vad den så kallade TV-kassettbandsspelaren kan leda till i framtiden. Ja, detta är alltså en slags bandspelare som man kan spela in TV-program med och även spela upp lånad långfilm i. Än så länge bara under utveckling, men snart här tror många.