Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 14 – 20/11 1970

Sekretessen vilar tung över Stadshuset i Falkenberg, men ryktet om att en riktigt stor industrietablering är på gång i ätrastaden surrar överallt.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Så mycket har i alla fall sipprat ut att det rör sig om en eventuell etablering vid södra hamnpiren, och en anläggning så stor att den kräver en ny kaj och en utfyllnad av området som radikalt kommer att förvandla kustlinjen. Kommunalrådet Erik Gustavsson förklarar: ”Helt naturligt är vi från stadens sida intresserade av att flera industrier och företag etablerar sig i Falkenberg, men inte till vilket pris som helst. Vi har fått garantier för att det är ett företag som inte på något sätt kommer att förstöra miljön på Skrea strand.” Planer på en utfyllnad av området har funnits ett tag, men sannolikheten att de realiseras ökar förstås om en industrietablering verkligen är på gång. Vi återkommer så snart dimman lättat.

En elevdelegation vid Påskbergsskolan i Varberg har nu inlämnat en officiell begäran om att en så kallad rökruta skall anordnas på skolan. Gärna med tak och bänkar, heter det. Enligt förslagsställarna skulle en rökruta framför allt minska nedskräpningen och få stopp på rökandet inne på toaletterna. Listigt formulerat, tvingas vi erkänna. Det är uppenbarligen inga dumskallar skolledningen har att tampas med. Enligt en rykande färsk undersökning röker omkring 200 av skolans elever vanemässigt varje dag. För hälften av dem är emellertid vanemässigheten lyckligtvis begränsad till 1–2 cigaretter per dag. Men under tak vill man alltså röka dem.

Det är inte var dag vi känner oss nödsakade att rapportera från Hallands Bowlingförbunds distriktsmöten, men nu händer det minsann grejor. Således kan vi berätta att förbundet bestämt att spelarna tackar och applåderar varandra efter matcherna, precis som fotbollslagen gör efter en match. Nymodigheten testades i sista serieomgången. Med gott resultat, sägs det. Annars inget nytt att rapportera från förbundet. Det är alltså fortfarande bara tio käglor som skall ner där framme, även om de understundom kan kännas som fler…

Vi må ha fått både färg-TV och TV2 på senare år, men delar av Västra Gärdet i Falkenberg blir allt som oftast utan både Hylands Hörna och High Chaparall. Värst är det för de boende i bostadsrättsföreningen Kompassen. Det är HLC-silosarna i hamnen som ställer till det och efter tillkomsten av den nya, högre silon har problemen förvärrats ytterligare. Bostadsrättsföreningen har därför begärt att få sätta upp sin stora centralantenn på Schubergstorpsskolans tak, vilket nu skolstyrelsen bifallit. Och tur är väl det, för har man inte sett High Chaparall eller Hylands Hörna… ja, vad finns det då att tala om på skolgården eller i lunchrummet?