Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 13 – 19/2 1971

Mot all odds och med mer än en gnutta tur står Abilds bandyklubb som seriesegrare i Hallandsettan.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Tack vare en formidabel formtopp mot slutet och en hel räcka andra resultat i rätt riktning blir det alltså den lilla otippade klubben och orten som triumferar framför både Frillesås och Onsala. I seriefinalen besegras just Onsala med 2-1 efter segermål av Conny Karlsson. Även målvakten Kjell Johansson och Bertil Nordin får extra plus av vår utsände. Till Onsalas försvar får väl sägas att man tvingas spela matchen i Abild då hemmaisen smält – ett inte helt ovanligt scenario i halländsk bandy. Nu väntar närmast ett nog så svårt kval uppåt i seriesystemet för Abild.

Kanske har ni redan sett dem, de blå ljusen. Vi har dock förstått att många undrar, och vill därför upplysa allmänheten om att polisen nu börjat byta ut sina gamla utryckningslampor till sådana med ett blått roterande ljus. På grund av leveransproblem kommer skiftet att ske successivt fram till den 1 juni, så är ni bov, fartsyndare eller bara råkar köra omkring med en allmänt risig Opel Kapitän får ni vara beredd på att bli stoppad av polisfordon som har kvar de gamla ljusen fram till dess. Bara så ni vet, alltså…

Att drygt 3 000 SACO-medlemmar och ca 1 000 medlemmar i Statstjänstemännens Riksförbund gått ut i strejk har knappast kunnat undgå någon. Det mest påtagliga är förstås att tågtrafiken lamslagits, som en följd av de SR-anslutna tågledarna strejk. Nu skruvas konflikten upp ytterligare då motparten lockoutar 28 000 SACO-medlemmar, vilket inte minst berör skolorna. I Varberg innebär detta att eleverna vid Gymnasieskolan. Realskolan, Flickskolan, Fackskolan samt högstadierna på Påskbergsskolan och Videhögeskolan i Veddige får en extra lovdag och får börja sportlovet redan på fredag. Vi misstänker att en och annan skoltrött elev kommer att följa den fortsatta konflikten med osedvanligt stort intresse.

Och så händer det då till slut, det där man gått och väntat på och undrat över så länge: Vad skulle hända om en riktigt stor bamse till båt ger full fart framåt utan att lossa förankringarna i kajen? Svaret är total förödelse. Och handlar det om Europafärjan i Varberg, som ju bevisligen är en riktig bamse, så snackar vi om en två meter djup krater i kajen där ett av landfästena stod. Vidare skador på själva färjebyggnaden och en totaldemolerad bil som råkar komma i vägen för den stora cementklumpen. Även passagerarbryggan får skador och faller ner i hamnbassängen. Lyckligtvis uteblir personskadorna, men räkna med att detta blir dagens samtalsämne ombord och att någon har lite extra att förklara just nu.