Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan Bild: Ola Folkesson

Halland för 50 år sedan: 12 – 18/1 1969

Vi må skriva 1969, men på sina håll tycks klockorna ha stannat och upplysningens tidevarv motats vid både grind och port.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Som exempelvis vid kyrkporten i Träslöv, där en grupp självutnämnda representanter för moral och kyskhet under kyrkorådets ledning härförleden gick samman och krävde att Skolstyrelsen i Varberg skulle stoppa sexualundervisningen i Träslövs skolor. Istället vill man ha något som kallas ”Familjekunskap”. Då gruppen vill förbjuda samtliga skrifter från RFSU och Medicinalstyrelsen som rent praktiskt informerar eleverna om hur man gör barn återstår dock bara gudomlig befruktning och jungfrufödsel om det överhuvudtaget skall bli några familjer i fortsättningen.

I veckan kommer svaret från Skolstyrelsen i Varberg, i vilket man informerar om att det faktiskt inte finns något som heter ”Träslövs skolor”, då dessa numera är en integrerad del av Varbergs skolväsen, och där undervisar man enligt rådande läroplan. Särskilt viktigt är, understryker rektor Leif Persson, att alla väsentliga fakta meddelas, att dessa är klart formulerade och att framställningen är okonstlad och fri från sentimentalitet.

Igenfyllningen av den stora lerhålan på Herting i Falkenberg går nu in i sitt slutskede. Hålan kom på tapeten när Asea och Scandinavian Glasfiber i början på 60-talet blev intresserade av en etablering på södra åstranden och Falkenbergs stad åtog sig att fylla igen området.

Nu tog byggnadsplanerna, som bekant, en delvis annan riktning, men likväl har man sent omsider beslutat fullfölja de utlovade markarbetena. En mindre del av lerhålan kommer dock att bevaras till gagn för både djurliv och människor, förklarar drätselkammarens ordförande Erik Gustafsson, som även menar att den mindre dammen kan lämpa sig för ishockeyspel vintertid. En klen tröst för den hockeyintresserade ungdomen i ätrastaden som väntat på konstfruset alltsedan Jesus gick i kortbyxor.

I de slutgiltiga planerna för området ingår även en ny väg som är tänkt att binda samman Lindvägen och Kattegattsvägen. I sammanhanget kan nämnas att vi fått rapporter om att de närboende skyfflat upp präktigt feta ålar ur hålan nu i slutskedet av tömningen.

Avslutningsvis tvingas vi meddela att populära Club Myzak utanför Vessigebro stängt, då polis och arrangörer upptäckt att gäster uppträtt narkotikapåverkade. Polismästare Uno Nilsson i Falkenberg förklarar för HN att just privata dansklubbar och diskotek blivit inkörsporten till det nu alltmer utbredda narkotikamissbruket i Halland.