Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan 10 -16/10

Discjockey är sannolikt det hetaste yrkesvalet just nu, när nya diskotek poppar upp lika tätt som trattkantareller i en granskog. Och där det finns diskjockeys finns det förstås mode – och tvärt om.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

I veckan når trenden en helt ny dimension, då coola diskjockeyn Wolf Deeken flyttar in på lika coola modebutiken Junior Center i Varberg. ”Mode-partaj, Disc-show & Hålligång” utlovas, så är ni över 30 gör ni bäst i att hålla er ur undan. I sammanhanget noterar vi vidare att Kvällstoppen denna vecka – liksom de flesta andra, tycks det – toppas av Simon and Garfunkel med ”Bridge over Troubled Water” och Anita Hegerland med ”Mitt sommarlov".

Mer anmärkningsvärda är då top-20 listans båda nykomlingar, frikyrkopastorn Artur Eriksson med låten ”Min syster” och Black Sabbaths ”Paranoid”, ett musikaliskt möte mellan Jesus och Djävulen, om man så vill. Och för den som undrar hur det står till med jämställdheten inom discjockeybranschen kan meddelas att den är… tja, helt obefintlig, om vi skall vara ärliga. Av de annonser vi sett i bladet under de första nio månaderna av år 1970 är alltså antalet kvinnliga discjockeys lika med noll.

Bland veckans polisiära ärenden finner vi särskild anledning att lyfta fram infångandet av en sköldpadda i närheten av Morups Tånge. Då sköldpaddor endast undantagsvis springer omkring på just Morups Tånge och frostnätterna närmar sig infångades alltså det arma djuret av en polispatrull. Jakten sägs ha varit ganska snabbt överstökad, föga förvånande med tanke på den låga hastighet med vilken sköldpaddor plägar förflytta sig. Skalman befinner sig nu i tryggt förvar på polisstationen i Falkenberg i väntan på att en eventuell ägare skall höra av sig. Det finns förstås en oro att det rör det sig om ett klassiskt ”sommarkatts-fall”, fast långsammare, och i så fall vete sjutton hur det här skall sluta.

Halvt uträknade och i allra sista omgången lyckas Falkenbergs FF undvika degradering till Hallandsfotbollens div VI. Laget tar sig verkligen samman i avslutningsmatchen mot Valinge, som man besegrar med hela 9-0, men då FFF inte har utgången i vare sig egna händer eller fötter tvingas man förlita sig på Wohléns som lyckas besegra Tölö med 1-0, vilket räddar kvar Falkenbergslaget i femman.

När fotbollssäsongen slutar tar handbollen vid, och allra mest tar den vid i Varbergs idrottshall där Bois drabbar samman med Mölndalslaget Te-Pe i division III södra. Och när vi säger ”drabbar samman”, så menar vi det bokstavligen. Det börjar med att bortalagets målvakt greppar efter en boisares ben, varefter denne knäar sin antagonist rätt i skallen. Därefter stormas planen och allmänt tumult bryter ut. Bois vinner både matchen och utvisningsminuterna.