Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halländska bandydamer bryter ny is

Halland för 50 år sedan. 12-18/3 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Den halländska damfotbollen fick sitt stora genombrott i fjol, och tiden då damerna tvingades spela jippomatcher mot kommunfullmäktiges lätt överviktiga oldboys är förhoppningsvis förbi för alltid. Nu bryts ny mark – eller is, om man så vill – även inom den halländska bandyn. Pionjärerna hittar vi i Torups BK, som blir första halländska förening att sätta ett damlag i seriespel. Då det alltså inte finns något annat damlag i Halland har man istället deltagit i en Göteborgsserie tillsammans med Kareby, Surte och Näset. Efter en övertygande seger med 13-0 mot Näset nu i helgen kniper Torupstjejerna andraplatsen i serien. ”Får vi bara med ett par lag till från Halland i seriespel tror jag dambandyn har alla förutsättningar att lyckas även här”, säger Torups entusiastiske lagledare, Bengt-Åke Thorhall.

Grattis säger vi även till Varbergs BTK:s damlag, som i helgens kvalspel i Motala avancerar till allsvenskan i bordtennis efter övertygande segrar mot Mölndal (6 – 2) och Solna (6 – 1).

Hjältarna för dagen heter Ann-Christine Hellman, Birgitta Olsson och Birgit Jönsson. Särskilt Ann-Christine Hellman briljerar och tappar inte ett enda set under kvalspelet. Men hela laget övertygar och ingen tror att det kommer att bli något ”stryklag” i landets högsta serie. ”Flickorna är individuellt väldigt bra och bör klara sig skapligt i allsvenskan”, förklarar lagledare Ingemar Andersson.

Laxpromenaden på motsatt sida Doktorspromenaden har blivit en strålande succé. Såväl bofasta falkenbergare som tillresta badgäster tog snabbt till sig det nya promenadstråket från Ågatan, vidare längs Ätran nedanför lasarettet och ända fram till Fajansbron. Sporrade av entusiasmen är man redan i full gång med en utbyggnad av stråket. Med schaktmaskiner och ren handkraft banar man väg för ytterligare 900 meter promenad ända fram till Laxbron på vilken man sedan kan ta sig över till Doktorspromenaden och ett sammanhängande promenadstråk som kräver sin man och kvinna. Kostnaderna för den sista etappen beräknas till ca 300 000 kronor.

Avslutningsvis vill vi påminna om att det är hög tid att anmäla er till Europafärjans Talangjakt, som snart har premiär. Se bara hur det gick för fjolårets stora talang, halländska sångerskan Siv Inger, som slog igenom på talangjakten och sedan gick upp på Svensktoppens förstaplats och nu dessutom inlett en filmkarriär! Siv Inger kommer att dyka upp i samband med talangjakten även i år, men då hon numera inte längre är en talang utan en etablerad artist och ett fullblodsproffs blir det förstås utom tävlan. Allt kan hända i farvattnen mellan Varberg och Grenå.