Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Höstsäsong är mustsäsong

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

När detta skrivs har dottern och jag precis kommit hem från en härligt höstig långpromenad med hundarna. Vi har stannat överallt och tagit bilder, framför allt, tror jag, på grund av att dottern flyttat och på återbesök i de Skällingska skogarna plötsligt insett hur vackert här är. Speciellt om hösten.

Jag gillar hösten. Framför allt gillar jag allt som inte behöver göras. Jag gillar att sluta klippa gräset. Och för den som undrar: Vi har en robotgräsklippare vid namn Giorgio, men han har, de senaste höstarna, blivit lite krasslig när kylan kommer och löven faller. Då åker den gamla, tunga motorgräsklipparen fram igen.

En annan sak med hösten. Jag tycker om att sluta åka ut med båten. Eftersom jag blir sjösjuk gör jag aldrig det, men det är bättre att sluta behöva tacka. Jag uppskattar hösten också för att jag gillar slippa jobba på solbrännan. Jag jobbar förstås aldrig på brännan, men som sagt. På hösten slipper jag det.

Hösten är äppelmustsäsong. Övrig tid är jag en juiceälskare, men på hösten, när äpplena mognar och mustsäsongen startar byts apelsinjuicen ut mot äppelmust i det Sjöwallska hemmet. Jag älskar också att inte göra musten själv. Det finns det musteri i närheten som gör, för en lagom stor peng. Det allra bästa är att dricka den när det är små iskristaller i. Vi mustar nämligen ganska mycket åt gången, fryser in och tar upp vid behov. Och behov finns det hela hösten.

Jag tycker också mycket om att slippa plocka äpplena för att köra dem till musteriet. Dock blir det sällan tillfällen att slippa detta. Speciellt när det är dags att ta fram den förhatliga gräsklipparen. Men oftast låter jag bli att köra äpplena till musteriet, eftersom min man verkar gilla det. Häromdagen fick jag istället hämta den färdiga musten. Det var lite roligare. Speciellt med tanke på att jag slapp betala. Det gör min man via Swish. Jag har ännu så länge låtit bli att skaffa det.

Nåt som också är härligt på hösten är att slippa laga mat. Det är härligt på sommaren också, men på hösten, om man har mycket att göra, är det verkligen underbart att inte laga mat, utan att, i stället, bli bjuden av vänner. God mat, gott vin och goda vänner är det allra bästa om hösten.

Men ska jag välja en sak, väljer jag nog äppelmusten. Av egna äpplen, plockade av någon annan, mustad i musteriet och uppdrucken tillsammans med god mat lagad av andra. Det är höst för mig, det.