Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Grodor, rävar och minst tre små gummor

Halland för 50 år sedan. 11-17/12 1971.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Luciatåg och julskyltning i alla ära. I Varberg tar man det ett steg längre, ganska ordentligt mycket längre, faktiskt. Vi syftar förstås på den stora Tomteparaden som nu släpps lös för 24:e gången! Folkligt, festligt och kanske även fullsatt. Trångt så det räcker är det i alla fall på torget. Och fattas bara när det folkligaste vi har här i landet dyker upp på scen. Sten-Åke Cederhök behöver ingen vidare presentation efter allt ”Jubel i busken”. Knappast heller vapendragarna Rulle och Elvy. Lägg därtill Hallands egen svensktoppstjärna, Siv-Inger Svensson (en av två, då ju Siv-Inger turades om med Lena Andersson om förstaplatsen tidigare i höst) Siv-Inger må ha Laholm som hemvist, men på sätt och vis är ändå Varberg lite av hemmaplan, då hon slog igenom i samband med segern i Europafärjans talangjakt.

Till konceptet hör förstås även lotter. Hela 25 000 krängs ut på halvannan timme. Vidare den obligatoriska ringdansen kring granen med deltagande av lustiga grodor, åtminstone tre små gummor, några musikanter från Skaraborg samt ett okänt antal morsgrisar och raskande rävar anförda av tomtefar Helge Frogsjö och Sune Ahls Tomteorkester. Avslutningsvis kröningen av årets Lucia, Mary Josefsson.

Ätradalens Volleybollklubb står inte att känna igen i år, och istället för ett förväntat slutspel verkar man få rikta in sig på förnyat kontrakt. Helgens prestigemöte mot Tapper slutar i en svidande förlust i tre raka set. Särskilt surt kanske, då Ätradalens tidigare storstjärna Vovo Lach lämnat till förmån för just Göteborgsklubben Tapper. Vovo dominerar stort även nu, fast i helt fel lag.

Två Varbergsflickor ställs i veckan inför tinget i Falkenberg för något som beskrivs som överdrivet ”tjo och tjim”, alternativt ”förargelseväckande beteende” på Stortorget i Falkenberg en sen kväll i somras. Enligt polisen har de båda färdats i en så kallad ”raggarbil” och hängt halvvägs utanför densamma samtidigt som de alltså både tjoat och tjimmat överdrivet högljutt. Dylika företeelser låter sig inte utföras ostraffat i ätrastaden, varför flickorna döms till 25 dagsböter vardera. Den manlige föraren slipper undan med 15. Vi förutsätter att detta blir en läxa för framtiden.

Fortfarande finns det gator i Falkenbergs kommun som väntar på att få ett namn men det tycks alltid finnas någon blankett till att fylla i och ytterligare en åsikt att ta hänsyn till innan beslut kan tas. Efter ytterligare ett av en lång rad avslag får nu gatunamnskommittén nog. ”Ideligt tyckande i olika riktningar ger föga resultat”, heter det i en skrivelse till fullmäktige, i vilken man kräver ökat förtroende för kommitténs kompetens. I annat fall kan man lika gärna upplösa kommittén och låta ett annat organ ta över.