Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Grävskopor och bröstsim ända in i kaklet

Halland för 50 år sedan. 4-10/9 1971

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Klitterbadet i Falkenberg är knappast gammalt nog än för att ha hunnit skaffa sig några egentliga traditioner, men ett lovvärt initiativ i den riktningen är i alla fall den stora breddtävlingen ”Klittersimmet”, som nu arrangeras för tredje året i rad, det vill säga lika länge som badet funnits där. I fjol fick vi uppleva en rasande duell i A-Klassen mellan Polisen och Bygg-Bröderna, där de förstnämnda till slut nådde ända in i kaklet aningen före de sistnämnda. Det är alltså Korpen det handlar om, men inte enbart. Här finns ungdomslag, skollag, föreningar, familjer… ja, alla som kan putta ett lag om tre personer med hjälplig flytförmåga i vattnet får vara med. Och det är inte så långt. Tre gånger 50 meter bröstsim är det som gäller.

Den nya livsmedelslagen är ämnet för dagen då landets alla länsläkare samlas för konferens i Tylösand, Halmstad. Den nya lagen träder i kraft redan vid årsskiftet och det är mycket information som måste nå producenter och konsumenter innan dess. Lagen fäster stor vikt vid just information i så motto att alla livsmedelsförpackningar måste informera om vad de innehåller och i vilka procentenheter. Det duger alltså inte längre med enbart ”ärtor och fläsk”, utan det skall stå 99 procent ärtor och 1 procent fläsk, om det är det faktiska förhållandet. Vilket det ofta är! En annan nyhet är att den strävsamma ”Varm-korv-gubben” med sin låda på magen framgent inte bara måste ha tillstånd av polisen, utan även av hälsovårdsnämnden. Plus att han då alltså måste kunna redovisa vad om döljer sig i korven.

Förvandlingen av våra stadskärnor fortsätter med oförminskad intensitet och grävskoporna får inte mycket vila, vare sig i Falkenberg eller i Varberg. Enligt vad HN erfar kommer ICA snart att dra igång ett storprojekt i Varberg. Det handlar om hörnet Torgatan–Östra Vallgatan i kvarteret Sadelmakaren där bolagets jurist köpt in ett flertal fastigheter. Även fastigheter på Bäckgatan och Östra Långgatan har förvärvats i samma svep. I samband med nyetableringen kommer ett flertal byggnader att rivas och ersättas av en stor ICA-hall på åtminstone 2500 kvm i första etappen. Lägg därtill ett större markområde avsett för parkering. Ärendet kommer att behandlas i byggnadsnämnden i Varberg vid nästa sammanträde.

Och så slår då Falkenbergs nya bibliotek upp portarna för allmänheten. Knappast någon klang och jubelföreställning, kan tilläggas. Många uppskattade de gamla trivsamma lokalerna i anslutning till stadshuset, medan de nya lokalerna i gymnasieskolans enorma studiehall mest verkar väcka förvirring kring vad som är bibliotek och vad som är skola bland de besökare som vågar sig dit vid öppnandet.