Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Fyllan i Falkenberg i full gång

Halland för 50 år sedan.12-18/2 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Vattendomstolen har nu gett klartecken för Falkenberg att påbörja den begärda utfyllnaden för Vin & Spritcentralens anläggning vid åmynningen mot Skreasidan. I skrivande stund kör fem dumpers fullastade med sten i skytteltrafik mellan Mannaberg och utfyllnadsområdet, samtidigt som hela 20 lastbilar hämtar grus från Högen i Vinberg. Från Anholt skall man så småningom även hämta sand, sägs det. Markområdet som skall fyllas ut och vinnas ur havet uppgår till 160 000 kvm, så projektet utgör ett kraftigt ingrepp i naturen. Jobben är förstås välkomna, men en del frågar sig redan nu hur sjutton det kommer att se ut med en stor fabrik i direkt anslutning till Skrea strand, Falkenbergs största turistmål.

Ja, det där med jobben och nya industrietableringar är viktigt, även några mil norrut, i Varberg. Men det gäller förstås att annat inte hamnar i kölvattnet. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Filibert Hvalgren, önskar man sig nu en stabiliseringsperiod UTAN nya industrietableringar. Normalt sett ett häpnadsväckande uttalande i vilken kommun som helst. Men nu råder ju knappast normaltillstånd i Varberg, där det stora sjukhusbygget och de enorma projekten i Värö och Ringhals vänt upp och ner på allt. Istället kommer bostäderna att prioriteras, heter det, särskilt småhusen. Enligt den nya femårsplanen skall Varberg under perioden 1972 – 76 bygga 2 000 lägenheter och 1 500 småhus.

Men byggs det så rivs det, inte minst i Varberg. Och i veckan är det dags igen. Den här gången är det den så kallade Ostkällaren i Kvarteret Färgaren som skall bli pålägg åt grävskoporna. Landsantikvarie Arne Modén lyckas få till ett ”katastrofmöte” och ett tillfälligt stopp på rivningen av byggnaden, som anses vara en av stadens allra äldsta. Vid mötet hos självaste landshövdingen undrar denne om inte kommunen och Centralkassan, som skall bygga kontor på platsen, möjligtvis kan tänka sig att dela på de 600 000 kr det skulle kosta att rädda byggnaden. Tänk så fånigt… det är klart att man inte kan tänka sig det.

Ryktet sa att raiden skulle komma i Halmstad, men istället blir det i Varberg man slår till. Vi syftar på Försäkringskassans stora Olympiska kontrollraid mot dem som drabbats av så kallad OS-feber en åkomma som kräver stillasittande framför TV-sändningar från exempelvis Sapporo. Ett 80-tal hembesök hinns med under måndagen, sex av dem leder till utredning. I Halmstad, där man alltså trodde att raiden skulle äga rum, minskade samtidigt antalet sjuka från 300 en normal måndag till blott 250, uppger Försäkringskassan.