Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Fullt blås när Värö Bruk tas i bruk

Halland för 50 år sedan. 18-24 juni 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det har dånat ganska kraftigt från Värö Bruk på sistone, likt ett jetplan enligt många. Och det kräver förstås ett hyggligt ångtryck för att blåsa rent 36 mil rörledningar. Men nu är såväl blåset som alla förberedelser avklarade och arbetarna kan därför påbörja det allra första ”koket”. Kort sagt, Värö Bruk tas i bruk. Tanken är att bruket skall vara i bruk 24 timmar om dygnet året runt. Det blir alltså skiftgång med inbyggd semester i schemat. I skrivande stund arbetar ca 1 000 personer vid bruket, däribland 350 egna, men när nu allt är klart och driften igång kommer antalet externa arbetare att minska kraftigt. Enligt ledningen hade man räknat med betydligt fler kvinnliga anställda, och man såg till att bygga ett väl tilltaget omklädningsrum i detta syfte. I dagsläget arbetar emellertid bara en enda kvinna i produktionsledet, värmländska Märta Dahl, som alltså har ett oproportionerligt stort omklädningsrum helt för sig själv. Förhoppningsvis får Märta sällskap framöver. I laboratoriet och på kontorssidan arbetar för övrigt redan nu flera kvinnor.

För något år sedan fick Ätran en förnämlig sim- och badanläggning och nu, lagom till sommarens intåg, kan även Vessigebro ståta med en egen simbassäng. Ja, egentligen tre stycken, då en mindre övningsbassäng och en plaskbassäng för de minsta kompletterar huvudbassängen. Anläggningen är uppförd intill skolan och slutnotan stannar vid 300 000 kr, kanske främst på grund av att man kunnat utnyttja idrottshallens omklädningspaviljonger. Anläggningen är efterlängtad av många, inte minst av simskolan. Redan på måndag börjar simundervisningen för 230 barn från Svartrå, Köinge, Okome och Vessigebro. Tillsammans med Klitterbadet, Ätran och Olofsbo finns det nu inte mindre än fyra simskolor i Falkenbergs kommun med egen bassäng, en utopi för bara några år sedan. Den lite mer härdande simundervisningen i kommunen bedrivs fortsättningsvis främst i Nyhagasjön, Ljungsjön och Hjärtaredsjön, som är vad de heter, det vill säga sjöar.

Så firas det förstås midsommar även i år, och den kanske mest populära festplatsen i midsommartid är fina Sjöviken i just nämnda Ätran. Bo Liljedahls orkester håller igång både eftermiddag och kväll. Vidare uppträder ”världsberömda” cirkusclownen Kiki, lokala bandet Christers, kristna sånggruppen Urgent från Falkenberg samt Bröderna Sund & Co från Borås. Största dragplåstret är nog ändå Ann-Louise Hansson och Glennmarks. Med ett sådant artistuppbåd blir det förstås rusning till Ätran och över 4 000 besökare på festplatsen.