Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Folkstorm mot nedläggning av Falkenbergs BB

Halland för 50 år sedan14 – 20/8 1971

ANNONS

Protesterna mot den hotande nedläggningen av Falkenbergs BB har växt sig allt starkare och när det till slut anordnas ett informationsmöte kring Landstingets planer samlas hela 700 protesterande i Blå salen i Folkets hus. Ja, anstormningen är faktiskt så stor att den stora samlingssalen inte räcker till utan folk får försöka lyssna och delta från både vestibul, trapphall och var än det låter sig göras. Sällan eller aldrig har väl en så samlad folkopinion gjort sig hörd i ätrastaden som nu. Det är en minst sagt massiv kritik som framförs mot landstingets politiker och tjänstemän – för det är ju just MÄN det handlar om. Från många kvinnor i salen hörs protester mot detta faktum, då man menar att det är helt orimligt att så många män kan ta beslut om livsviktiga saker som i första hand berör kvinnor. Många anser att förlossningsvården på den egna BB-avdelningen håller högsta klass, andra är oroliga för avståndet till Varberg och frågar sig om Landstinget tänker utbilda Falkenbergs taxichaufförer till barnmorskor. Från landstingets utsända förklaras att man kommer att spara 250 000 kr på att stänga Falkenbergs BB. Från salen replikeras snabbt att den summan nog inte vore omöjlig att spara genom att istället knappa in på antalet tjänstemän vid Landstinget.

ANNONS

Och så var då sommarlovet över för den här gången. I Falkenberg går förvandlingen av den gamla läderfabriken till nytt och modernt gymnasium mot sin fullbordan, och 700 elever, 63 lärare och en hel del annan personal står nu och stampar i farstun i väntan på att få ta lokalerna i besittning. Ja, de står faktiskt rent bokstavligen och stampar. Varken tidsschema eller budget har kunnat hållas, varför första dagens skoldag begränsas till ett enkelt upprop medan andra hastigt och lustigt förvandlas till friluftsdag. Först framåt tisdag nästa vecka blir det tal om skolgång på riktigt. Då skall även matsalen vara klar. Korv Stroganoff sägs stå på menyn, om någon undrar. Kanske läge för en macka på Stålboms eller Domuscafeterian istället? Den nya gymnasieskolans läge, mitt i centrum, gör ju dylika excesser möjliga även under en kort rast.

Avslutningsvis kan berättas att landshövding Ingvar Lindell och en erövrardelegation från den nya kommun- och länsbildningen till slut anlänt till Kungsäter, som ju numera tillhör Varbergs kommun och det ärorika Hallands län. Någon fientlighet från de forna västgötarna har inte märkts av sedan gränsskylten flyttades, men för att allt skall fortsätta smidigt vill man ha några önskemål uppfyllda snarast. Bättre vägar, och kommunikationsmöjligheter till centralorten – numera Varberg – och ett eget ålderdomshem, så att de gamla skall kunna bo kvar i sin bygd.

ANNONS

ANNONS